Вдъхновението за днешната ми торта дойде от едно парче тиква....и желанието ми да направя нещо интересно с него. Не исках да бъде тиквеник или пък тиквени сладки (страхотни са, но не и този път!)
И така...с какво си отива тиквата (освен, РАЗБИРА СЕ, с канела). Според мен много й подхожда вкусът на черен шоколад...ммм ДА - оказа се вярно!
Дори мъжът ми, който по принцип не харесва тиква, остана очарован!
Рецептата, която ще представя е за торта с размер 20см. с два блата.Ако желаете по-голяма торта, просто удвоите продуктите.
Продукти за блатовете:
- 100гр. черен шоколад - аз използвах с 80% какао
- 60гр. краве масло
- 1 с.л. какао
- 100гр. захар
- 1бр. ванилия
- 2бр. яйца
- 1/2 ч.ч брашно
- щипка сол
Приготвяне:
- Шоколада и кравето масло се разтопяват на водна баня или ако ви е по-удобно в микровълнова фурна. Аз напоследък, да си призная, ги разтопявам по втория начин.
- Яйцата се разбиват със захарта до получаване на гъст крем.
След това добавяме към тях и какаото.
3. Шоколадовата смес се прибавя към яйцата при не прекъснато бъркане.
4. Накрая прибавяме пресятото със солта брашно.
Ето и готовите ми блатове:
Формите са ми заслани с хартия за печене. Получава се гъста лепкава смес.
Печем ги в предварително загряла фурна на 200С за около 10мин.
Продукти за крема:
Кремът, който съм използвала за тортата е класически крем "Шантили" като към него прибавям пюре от тиква.
- 250мл. прясно мляко
- 2бр. жълтъци
- 20гр. брашно
- 20гр. царевично нишесте
- 80гр. захар
- 100мл. сладкарска сметана
- 1бр. ванилия
- 1бр. малко парче тиква или около 200гр. пюре от тиква
Приготвяне:
- Жълтъците и половината от захарта се разбиват с миксер до побеляване. Брашното и царевичното нишесте се пресяват през сито и се добавят към жълтъците. Добавяме и около 50мл. от млякото.
- Останалото мляко с другата половина от захарта и ванилията се загряват до завиране. Тук е момента да добавим предварително сварената и пюрирана тиква.
Ако има нужда я минаваме през гевгир, за да бъде още по фина.
3. Към жълтъците прибавяме горещото прясно мляко. Връщаме сместа на котлона за още 10мин.
4. Готовият крем се изсипва върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Това се прави, за да не хване коричка кремът.
5. Към охладения крем добавяме на порции предварително разбитата сладкарска сметана.
Такааа кремът ни е готов, остава само да сглобим тортата и да направим шоколадовия ганаж.
Сглобяването на тортата е лесно редуваме блат-крем-блат и накрая измазваме цялата торта с крема.
Тората съм я завършила с шоколадов ганаж с бял шоколад:
- 80гр. бял шоколад
- 50мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
- Затопляме сметаната почти до кипене и към нея добавяме начупеният бял шоколад.
- Оставяме го да се охлади и сгъсти.
Надявам се да ви хареса днешното ми предложение!
Хубава и усмихната вечер, приятели!
Коментари
Публикуване на коментар