Безглутенова кокосова торта с бял шоколад и ягоди


Напоследък става все по-популярно приготвянето на вкусни, но същевременно и здравословни десерти - без глутен, веган и т.н.
Аз всеки път пристъпвам много плахо към био продуктите, защото са ми твърде непознати, не знам как взаимодействат с останалите продукти и т.н.
Днес се престраших да използвам за приготвянето на тортата си кокосово брашно. Специфичното при него е, че то абсорбира много повече течности от пшениченото брашно. Затова например за приготвяне на блатовете за тортата вместо 150гр. пшеничено брашно използвах 50гр. кокосово брашно. 
Получиха се много мекички и ароматни блатове.

Продукти за блатовете:
/за торта с размер 20см./
  • 2бр. яйца
  • 100гр. захар
  • ванилия
  • 80мл. олио
  • 100мл. айрян (сок)
  • 50гр. кокосово брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне на блатовете:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
  2. Добавяме олиото и айряна, а след това добавяме и брашното и бакпулвера.
  3. Разпределяме сместа по равно в четири алуминиеви форми, предварително застлани с хартия за печене. 
Печем блатовете в предварително загряна фурна на 160С за около 20-25мин.

За тортата съм приготвила кокосов крем с бял шоколад. 
1/3 от крема съм оставила за измазване на тортата (затова към тази част не съм прибавила кокосови стърготини). 

Продукти за крема:
  • 60гр. краве масло
  • 100гр. бял шоколад
  • 200гр. заквасена сметана
  • 100мл. сладкарска сметана
  • ванилия
  • 30гр. кокосови стърготини
Приготвяне на крема:
  1. Маслото и белият шоколад се разтопяват поотделно на водна баня и след като се охладят се смесват.
  2. Добавяме заквасената сметана, ванилията и предварително разбитата сладкарска сметана.
  3. Отделяме 1/3 част от крема за измазване на тортата, а към останалите 2/3 части добавяме 30гр. кокосови стърготини.
Приготвяне на ягодовото кули:
  • 100гр. пресни ягоди 
  • 10гр. захар
  1. Ягодите и захарта се слагат на котлона, за да си отпуснат соковете и да се разтопи захарта.
  2. Пасираме ги, след което ги прецеждаме през цедка, за да отстраним семките.
Така получаваме един пласт ягодово кули:

Такаа...и сега да подредим тортата! 
Редуваме: блат-крем с кокос-блат-ягодово кули-крем с кокос-блат и т.н. докато свършат блатовете. 

Тортата се опитах да измажа по нашумялата напоследък техника за fault line cake. Не се получи твърде добре...но като за първи път...Ще продължавам да опитвам, докато не постигна съвършенство.
Така е с почти всичко в живота - рядко се получава от първия път. Но това не бива да ни обезкуражава, а да ни стимулира да опитваме отново и отново, и отново, докато не се получи.

Ето и готовата торта и в разрез:

Тортата е много свежа и лека!
Заслужава се да се опита!

Приятен ден, скъпи читатели, и весели моменти в кухнята!




Коментари