Идеята за днешната ми рецепта дойде спонтанно и отчасти е породена от един кокосов орех, който вече 2-3 седмици се подмята из къщи.
Исках да направя безглутенови тарталети и наистина резултата надмина очакванията ми.
Тази рецепта е за хората, които наистина много обичат кокос - понеже има кокос в основата на тарта, в крема и дори в декорацията.
Основата на тарта съм направила от една любима рецепта за кокоски, а именно:
/за 4-5бр. тарталети/
- 2 бр. белтъци
- 100гр. кокосови стърготини
- 100гр. захар
- ванилия
Приготвяне на сместа за основата:
- Смесваме всички продукти в купа и ги разбъркваме докато се получи еднородна смес.
- Взимаме си формичките за тарталетите и ги застиламе с хартия за печене. Внимателно разпределяме кокосовата смес върху нея.
- Загряваме фурната на 190С с вентилатор и печем докато тарталетите се зачервят. По-добре да печем на ниско ниво във фурната, за да сме сигурни че и отдолу ще бъдат добре изпечени.
За да е още по-богат вкусът на тарталетките съм подмазала кокосовите блатове с разтопен млечен шоколад (30гр.):
Идва ред и на най-пипкавата част от направата на тарталетите, а именно кремът. За него съм приготвила традиционния крем Шантили, но безглутенов вариант с кокосово брашно. То много добре допълва кокосовия вкус на тарта.
Необходими продукти за крема:
- 250мл. прясно мляко
- 2бр. жълтъци
- 25гр. кокосово брашно
- 50гр. захар
- ванилия
- 10гр. краве масло (по желание)
- 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
- Загряваме прясното мляко с 1/2 от захарта и ванилията до завиране.
- Жълтъците и дгугата 1/2 от захарта се разбиват до побеляване. След това добавяме и кокосовото брашно.
- Към жълтъците постепенно добавяме горещото прясно мляко и връщаме на котлона за още 5-10мин. докато се сгъсти крема.
- Към крема добавяме кравето масло, за да обогати вкуса му.
- Оставяме крема да изстине напълно.
- През това време разбиваме сладкарската сметана. Добавяме я с помощта на шпатула към вече изстиналия крем.
Готовият крем с помощта на пош се шприцова върху тарта. Тук може да импровизираме по всякакъв начин.
Аз използвах за декорация резенчета пресен кокос, за още по-кокосов вкус.
Ето ги и готовите тарталетки:
Получи се една истинска кокосова експлозия!
Коментари
Публикуване на коментар