Безглутенови тарталети с мнооого кокос


Идеята за днешната ми рецепта дойде спонтанно и отчасти е породена от един кокосов орех, който вече 2-3 седмици се подмята из къщи.
Исках да направя безглутенови тарталети и наистина резултата надмина очакванията ми.
Тази рецепта е за хората, които наистина много обичат кокос - понеже има кокос в основата на тарта, в крема и дори в декорацията.

Основата на тарта съм направила от една любима рецепта за кокоски, а именно:
/за 4-5бр. тарталети/
  • 2 бр. белтъци
  • 100гр. кокосови стърготини
  • 100гр. захар
  • ванилия
Приготвяне на сместа за основата:
  1. Смесваме всички продукти в купа и ги разбъркваме докато се получи еднородна смес.
  2. Взимаме си формичките за тарталетите и ги застиламе с хартия за печене. Внимателно разпределяме кокосовата смес върху нея.
  3. Загряваме фурната на 190С с вентилатор и печем докато тарталетите се зачервят. По-добре да печем на ниско ниво във фурната, за да сме сигурни че и отдолу ще бъдат добре изпечени.
За да е още по-богат вкусът на тарталетките съм подмазала кокосовите блатове с разтопен млечен шоколад (30гр.):

Идва ред и на най-пипкавата част от направата на тарталетите, а именно кремът. За него съм приготвила традиционния крем Шантили, но безглутенов вариант с кокосово брашно. То много добре допълва кокосовия вкус на тарта.

Необходими продукти за крема:
  • 250мл. прясно мляко
  • 2бр. жълтъци
  • 25гр. кокосово брашно
  • 50гр. захар
  • ванилия
  • 10гр. краве масло (по желание)
  • 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
  1. Загряваме прясното мляко с 1/2 от захарта и ванилията до завиране.
  2. Жълтъците и дгугата 1/2 от захарта се разбиват до побеляване. След това добавяме и кокосовото брашно.
  3. Към жълтъците постепенно добавяме горещото прясно мляко и връщаме на котлона за още 5-10мин. докато се сгъсти крема.
  4. Към крема добавяме кравето масло, за да обогати вкуса му.
  5. Оставяме крема да изстине напълно.
  6. През това време разбиваме сладкарската сметана. Добавяме я с помощта на шпатула към вече изстиналия крем.
Готовият крем с помощта на пош се шприцова върху тарта. Тук може да импровизираме по всякакъв начин.
Аз използвах за декорация резенчета пресен кокос, за още по-кокосов вкус.

Ето ги и готовите тарталетки:

Получи се една истинска кокосова експлозия! 



Коментари