Днес ще ви представя рецепта за малки симпатични тортички.
Блатовете са брауни блатове, но не както се приготвят традиционно с черен шоколад, а с бял шоколад. Белият шоколад е много по-сладък от черния шоколад и заради това съм намалила количеството на захарта.
За допълнителна свежест на тортичките съм добавила желиран сок от касис.
И понеже много хора ме питат как аз и мъжът ми успяваме да изядем толкова много сладкиши - е справяме се някак (шегувам се!). Истината е, че готвя в много малки количества. Например тази рецепта е за точно три тортички, което според мен хич не е голямо количество.
Първо ще приготвя желирания блат от касис:
- 100-150мл. сок от касис
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. желатин
- Имам натурален сок от касис, който моята майка ми е изпратила от село. Тя го приготвя абсолютно био без грам захар и затова го подсладих с 1 ч.л. мед.
- Разтваряме желатина в малко вода.
- Загряваме на котлона сока от касис и желатина (не ги оставяме да кипнат, а само желатина напълно да се разтвори).
- Прехвърляме готовият сок в подходящ съд, покрит с фолио за свежо съхранение.
Оставяме го да стегне в камерата за около 30мин.
След това с помощта на чаша изрязваме кръгчета. Затова използвах прозрачно фолио, за да може по-лесно да се работи впоследствие с желирания сок от касис.
Брауни блатове с бял шоколад:
- 100гр. бял шоколад
- 50гр. краве масло
- 2бр. яйца
- 50гр. захар
- ванилия
- 1/2 ч.ч. брашно
- щипка сол
Приготвяне на блатовете:
- Шоколада и кравето масло се разтопяват на водна баня. Оставяме ги леко да се охладят.
- През това време разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
- Добавяме шоколадовата смес към яйцата при непрекъснато бъркане.
- Пресяваме със сито брашното и солта и ги добавяме към яйчната смес.
- Разпределяме сместа в тава покрита с хартия за печене.
Загряваме фурната на 200С и печем блата за около 15мин.
Изчакваме блата да изстине за около 10мин.
С помощта на чаша изрязваме кръгове - при мен се получиха точно 9 кръгчета.
Крем на тортите:
- 100мл. сладкарска сметана
- ванилия
За крем на тортичките просто съм разбила малко сметана. Не исках да е прекалено наситен крема, понеже самите блатове са достатъчно плътни. По-скоро да създаде малко пухкавост на самата торта.
Сглобяването на тортата е много лесно.
Редуваме блат - сметана - блат - сметана - желе - блат - сметана.
Не съм сиропирала тортата, но ако предпочитате по сочни торти може да сиропирате леко с малко сок или прясно мляко.
Надявам се да ви хареса днешното ми предложение и да ви вдъхновя за нови кухненски приключения!
Коментари
Публикуване на коментар