Торта "Червено кадифе" RedVelvet Cake


От известно време все се каня да направя тази торта.
Единственото нещо, което ме е спирало е боята в блатовете - не съм сигурна колко са полезни тези неща. Но напоследък май в нищо, което ядем не можем да сме сигурни дали е полезно или не е...така, че изборът е ваш!
Ако решите може да пропуснете боята в рецептата (така или иначе това няма да повлияе на вкуса й).

Рецептата е много лесна и мисля, че няма да затрудни никого!
Спор няма - много ефектна торта!
 Контраста между червени блатове и бял крем е наистина впечатляващ!


Продукти за блатовете:
/за торта с диаметър 20см./
  • 140мл. прясно мляко
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 160гр. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. какао
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • 150гр. захар
  • ванилия
  • 150гр. олио
  • червена боя (прахообразна)
Приготвяне:
  1. Прясното мляко трябва да е със стайна температура. То се смесва с лимоновия сок (оцета) и се оставя така да постой за около 10мин. Това е така нар. бътърмилк (мътеница).
  2. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията. Постепенно добавяме към тях млякото, олиото и червената боя.
  3. Пресяваме със сито брашното, бакпулвера, какаото и солта и ги добавяме към яйчната смес.
  4. Разпределяме сместа в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене:
  5. Загряваме фурната на 180С и печем блатовете за около 20мин.
Докато ги чакаме да изстинат си приготвяме крема.

Продукти за крема:
  • 400гр. заквасена сметана
  • 100гр. извара
  • 50гр. краве масло
  • 50гр. пудра захар
  • ванилия
  • 100-200мл. скадкарска сметана**
**Аз не използвах, но ако искате крема да ви е по-пухкав и стегнат, може да си добавите!!!

Приготвяне на крема:
  1. Маслото трябва да е на стайна температура. То се разбива с пудрата захар на пухкав крем.
  2. Към масления крем добавяме заквасената сметана, изварата и ванилията и разбиваме за кратко.
Сглобяване на тортата:

Редуваме блат-крем-блат и така докато свършат блатовете!
За тази торта е изключително важно да се използва ринг за торти, защото кремът е по-течен.

Оставяме така тортата за около 1-2часа. Това време е напълно достатъчно блатовете да поемат част от влажността на крема.
Махаме ринга и се захващаме с декорацията.

За нея съм използвала ягоди в бял шоколад, бял шоколадов мус (оцветен в розово), шоколадови топчета и захарни перлички.
Вие може да развихрите въображението си и да декорирате тортата по ваше желание!

Приятен апетит!









Коментари

Публикуване на коментар