От известно време все се каня да направя тази торта.
Единственото нещо, което ме е спирало е боята в блатовете - не съм сигурна колко са полезни тези неща. Но напоследък май в нищо, което ядем не можем да сме сигурни дали е полезно или не е...така, че изборът е ваш!
Ако решите може да пропуснете боята в рецептата (така или иначе това няма да повлияе на вкуса й).
Рецептата е много лесна и мисля, че няма да затрудни никого!
Спор няма - много ефектна торта!
Контраста между червени блатове и бял крем е наистина впечатляващ!
Продукти за блатовете:
/за торта с диаметър 20см./
- 140мл. прясно мляко
- 1с.л. лимонов сок (оцет)
- 160гр. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. какао
- щипка сол
- 1 яйце
- 150гр. захар
- ванилия
- 150гр. олио
- червена боя (прахообразна)
Приготвяне:
- Прясното мляко трябва да е със стайна температура. То се смесва с лимоновия сок (оцета) и се оставя така да постой за около 10мин. Това е така нар. бътърмилк (мътеница).
- Разбиваме яйцата, захарта и ванилията. Постепенно добавяме към тях млякото, олиото и червената боя.
- Пресяваме със сито брашното, бакпулвера, какаото и солта и ги добавяме към яйчната смес.
- Разпределяме сместа в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене:
- Загряваме фурната на 180С и печем блатовете за около 20мин.
Докато ги чакаме да изстинат си приготвяме крема.
Продукти за крема:
- 400гр. заквасена сметана
- 100гр. извара
- 50гр. краве масло
- 50гр. пудра захар
- ванилия
- 100-200мл. скадкарска сметана**
**Аз не използвах, но ако искате крема да ви е по-пухкав и стегнат, може да си добавите!!!
Приготвяне на крема:
- Маслото трябва да е на стайна температура. То се разбива с пудрата захар на пухкав крем.
- Към масления крем добавяме заквасената сметана, изварата и ванилията и разбиваме за кратко.
Сглобяване на тортата:
Редуваме блат-крем-блат и така докато свършат блатовете!
За тази торта е изключително важно да се използва ринг за торти, защото кремът е по-течен.
Оставяме така тортата за около 1-2часа. Това време е напълно достатъчно блатовете да поемат част от влажността на крема.
Махаме ринга и се захващаме с декорацията.
За нея съм използвала ягоди в бял шоколад, бял шоколадов мус (оцветен в розово), шоколадови топчета и захарни перлички.
Вие може да развихрите въображението си и да декорирате тортата по ваше желание!
Приятен апетит!
1 яйце?
ОтговорИзтриванеЗа този размер торта(20см.)едно яйце е напълно достатъчно ;)
Изтриване