Много отдавна все се каня като направя еклери да отделя няколко за еклерова торта.
Ето че най-накрая успях и първата ми еклерова торта е вече факт!
Понеже еклерите са с ванилов пълнеж, реших останалия крем да е шоколадов и така при разрез да има красив контраст.
Приготвила съм торта с размер 20см.
Продукти, необходими за два малки блата:
- 1бр. яйце
- 50гр. захар
- ванилия
- 40мл. олио
- 50мл. сок от вишни (айрян)
- 75гр. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За блатовете:
- Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем. Добавяме олиото и сока.
- Пресяваме брашното и бакпулвера през сито и ги добавяме към сместа.
- Разпределяме сместа в две алуминиеви форми, покрити с хария за печене.
Печем блатовете в загряла фурна на 160С за около 20мин.
Използвала съм 8бр. еклери + 3бр. за украса. Еклерите съм приготвила по тази рецепта:
Продукти за шоколадовия крем:
- Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
- Към нея с помощта на шпатула прибавяме кондензираното мляко.
Ползвам само половината, за да не стане прекалено сладък крема.
Ето че сме готови с всичко - остава само да сглобим тортата!
Взимаме метална форма за торти, за да може да придържа сместа.
- Слагаме блат, който леко напояваме с прясно мляко.
- След това слагаме малко от шоколадовия крем.
- Върху него подреждаме еклерите. Поливаме ги с останалия крем, като си оставяме малко и за покриване на тортата.
- Слагаме и втория блат (напоен с прясно мляко) и го измазваме със заделения крем
Тук идва и моята грешка! Понеже съм твърде припряна, избързах да извадя тортата от формата и се почна едно изглаждане....
Просто не бързайте! Това е моят съвет!
Тортата украсих с еклери, Нутела и сметанови целувки.
За сметановите целувки съм използвала:
- 50мл. сладкарска сметана
- 100гр. заквасена сметана
- 1-2 ч.л. Нутела
Ето и готовата торта:
Моето фиаско с еклерите приключи за сега. Но със сигурност много ми допада идеата за симпатични малки еклери в парче торта. Така че и друг път ще експериментирам с това еклерово тортено изкушение!
Приятен и слънчев и много сладък ден!
Коментари
Публикуване на коментар