Еклерова торта с шоколадов крем



Много отдавна все се каня като направя еклери да отделя няколко за еклерова торта. 
Ето че най-накрая успях и първата ми еклерова торта е вече факт!

Понеже еклерите са с ванилов пълнеж, реших останалия крем да е шоколадов и така при разрез да има красив контраст.

Приготвила съм торта с размер 20см. 

Продукти, необходими за два малки блата:
  • 1бр. яйце
  • 50гр. захар
  • ванилия
  • 40мл. олио
  • 50мл. сок от вишни (айрян)
  • 75гр. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
За блатовете:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем. Добавяме олиото и сока.
  2. Пресяваме брашното и бакпулвера през сито и ги добавяме към сместа.
  3. Разпределяме сместа в две алуминиеви форми, покрити с хария за печене.
Печем блатовете в загряла фурна на 160С за около 20мин.

Използвала съм 8бр. еклери + 3бр. за украса. Еклерите съм приготвила по тази рецепта:

Продукти за шоколадовия крем:
  • 150мл. сладкарска сметана
  • 200гр. кондензирано мляко с какао

Кремът е много лесен за приготвяне:
  1. Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
  2. Към нея с помощта на шпатула прибавяме кондензираното мляко.

Ползвам само половината, за да не стане прекалено сладък крема.

Ето че сме готови с всичко - остава само да сглобим тортата!

Взимаме метална форма за торти, за да може да придържа сместа.

  1. Слагаме блат, който леко напояваме с прясно мляко. 
  2. След това слагаме малко от шоколадовия крем. 
  3. Върху него подреждаме еклерите. Поливаме ги с останалия крем, като си оставяме малко и за покриване на тортата.
  4. Слагаме и втория блат (напоен с прясно мляко) и го измазваме със заделения крем
Тук идва и моята грешка! Понеже съм твърде припряна, избързах да извадя тортата от формата и се почна едно изглаждане....
Просто не бързайте! Това е моят съвет!

Тортата украсих с еклери, Нутела и сметанови целувки.

За сметановите целувки съм използвала:
  • 50мл. сладкарска сметана
  • 100гр. заквасена сметана
  • 1-2 ч.л. Нутела
Ето и готовата торта:

Моето фиаско с еклерите приключи за сега. Но със сигурност много ми допада идеата за симпатични малки еклери в парче торта. Така че и друг път ще експериментирам с това еклерово тортено изкушение!

Приятен и слънчев и много сладък ден!

Коментари