Класически козунак - успешна рецепта за козунак "на конци"


Вече трета година подред се опитвам да приготвя вкусен козунак за Великден.
Но при козунака има мноооого тънкости и предишни години дори да ги спазвах все нещо се случваше и не ми се получаваше хубав козунак - пухкав, "на конци"и с хрупкава коричка.

Тази година мисля, че най-накрая успях да намеря моята рецепта за козунак и с радост ще я споделя с вас!
Знам, че по търговските вериги е пълно с козунаци за Великден, но няма нищо по-хубаво от домашно приготвения козунак - миризмата, вкусът и качествените продукти в него са несравними!

Продукти:
/за един голям козунак/
  • 500гр. брашно
  • 1 пак. суха мая (7гр.)
  • 130мл. прясно мляко (топло)
  • 2 яйца (на стайна температура)
  • 1 жълтък
  • 150гр. захар
  • 2бр. ванилия
  • щипка сол
  • 60гр. краве масло (меко)
  • 50мл. олио (топло)
  • 30гр. стафиди
  • настъргана лимонова/портокалова кора
  • белтък за намазване + захар за поръсване
Приготвяне:

Има много тънкости при приготвянето на хубав козунак:
  • На първо място - трябва всички продукти да са топли! 
  • Хубавото брашно също е много важно. Аз този път използвах някакво брашно тип 650, което по погрешка взех от Лидл. Видя ми се малко съмнително, но пък четох че брашното тип 650 е с по-голямо количество на глутен (за питки и козунаци това е най-важното!)
  • Брашното се пресява три пъти със сито. Хубаво е да се направи това, за да може да се вкара повече въздух в брашното.
  1. Приготвяме си закваската: разтваряме маята в топлото прясно мляко и добавяме 120гр. от  брашното. Получава се брашнена каша. Оставяме я да втаса на топло за около 30мин. Втасванията съм ги правила като покривам плътно съда със стреч фолио и завивам с някакво одеяло. Хубаво е в стаята където втасва тестото да е топло (козунака обича топлото!) 
  2. Разбиваме с миксер 2 яйца, жълтъка, захарта, ванилията и солта до пълно разтопяване на захарта.
  3. Приготвили сме си всички продукти и започваме да замесваме тестото. В дълбока купа слагаме останалото брашно (380гр.). Правим кладенче в него и изсипваме яйчната смес, закваската и олиото.
  4. Замесваме хубаво не лепнещо тесто. Започваме постепенно да добавяме настърганите портокалови/лимонови корички.
  5. Кравето масло е много важно в случая!!! Добавя се постепенно при месенето на тестото. То е главната причина за отделяне на глутена и появата на конците в последствие. Тестото го месих около 20мин., като постепенно добавях краве масло до пълното му абсорбиране от тестото.
  6. Замесеното тесто оставих в дълбока купа, покрита със стреч фолио и завито с одеало за около 3 часа да втаса. Предишни години оставях тестото да втасва във фурната на 50С, но така сякаш се получава един вид превтасване и пак не е много добре!
  7. Втасалото тесто се разделя на три равни части, които сплитаме на плитка. По желание докато сплитаме козунака може да добавим предварително накиснати във вода(ром) стафиди. Поставяме готовия козунак във форма, покрита с хартия за печене.
  8. Готовия козунак се остава да втаса за още един час преди да го пъхнем във фурната да го опечем. Последните 30мин. го сложих във фурната на 50С, за да може хубаво да се надигне преди да го опека.
  9. Втасалия козунак се маже с белтък и се поръсва с захар. Печем в загрята фурна на 180С за около 45мин.


Много съм доволна от този козунак!
Надявам се с насоките и съветите, които съм написала и при вас да се получи пухкав козунак, "на конци".
Сега имаме повече време да сме си у дома и това е идеален повод да експериментираме с такива по-сложни рецепти.

Хубава неделя,
приятели!

Коментари

Публикуване на коментар