Кекс "Зебра" с шоколадов кувертюр


  Здравейте приятели!

Кексът, който ви представям днес е една от първите сладкарски рецепти в моя бележник! Получих я от свекърва ми и с нея преди близо 5-6 години исках да разтопя сърцето на моето момче....така й стана :))
 Получава се много пухкав и е идеално допълнение към сутрешното кафенце!
И така...да се залавяме за работа!

Необходими продукти:

4бр. яйца
1ч.ч. захар
1бр. ванилия
1/2 кофичка кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
2 1/2ч.ч брашно
1бр. бакпулвер
8с.л. олио
1с.л. какао
100гр. натурален (млечен) шоколад
кокосови стърготини

1) Разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем. Разбиването продължава докато с бъркалките можем да напишем числото "8" върху яйчната смес.
2) Киселото мляко се оставя да шупне със содата. Добавяме го към яйчната смес и продължаваме да разбиваме сместа.
3) Брашното се пресява през сито заедно с бакпулвера. Добавяме го на части към яйчната смес. Разбиването продължава, докато сместа стане хомогенна.
4) Накрая добавяме олиото.

Отделяме си около 1/3 от сместа и добавяме към нея какаото.

В намаслена кексова форма започваме да редуваме от двете смеси - бяла и кафява. Слагаме 2с.л. от бялата смес и точно по средата на бялата смес слагаме 1с.л. от какаовата смес. Така редуваме докато ни свършат продуктите...

Печем във фурна без вентилатор на 180° за около 40-50 минути.

Изчакваме го да изстине и му правим заливка от разтопен на водна баня шоколад. Поръсваме с кокосови стърготини.

Бързо, лесно и вкусно....класика!


Коментари