Скъпи приятели,
Днес искам да споделя с вас моят опит с направата на прословутите сладки френски макарони. Счита се, че направата им е "висш пилотаж" в сладкарството, че са мнооого капризни и т.н., и т.н. Моят отговор за това твърдение е: "И да, и не". Въпросът е веднъж да им "хванеш цаката" и после сякаш си стават доста лесно.
Доста време ми отне това - от близо месец/два все опитвам, все гледам да имам белтъци на разположение и естествено малко свободно време :) Но резултата и услилията си заслужават!
ПРОДУКТИ:
90гр. беалтъци
щипка сол
40гр. кристална захар
200гр. пудра захар
110гр.бадемово брашно
прахообразна боя(по желание)
Има няколко основни правила при приготвянето на френски макарони. Ето и правилата, които аз спазвам:
- Всички продукти измервам ТОЧНО на електрическа везна.
- Белтъците трябва да са на минимум ден/два(остарели белтъци) - това правило се е случвало да не го спазвам и пак се получават. Стига им да са престоели минимум 2 часа на стайна температура.
- Разбиваме ги в метална купа с щипка сол. Когато започнат да побеляват добавяме кристалната захар. Разбиваме до получаване на лъскави връхчета. Ако ще оцветяваме макароните сега е момента :)
- Пудрата захар и бадемовото брашно се разбиват в чопър, за да станат още по-финни. След това се пресяват през сито!
- Смесването на белтъци с бадемово брашно е може би най-важната част от направата на макароните. Постепенно започваме да добавяме бадемите към белтъците. Бъркаме докато сместта започне да се свлича от шпатулата на плавни вълни. Чела съм, че някои броят до 50 разбърквания. Аз не ги броя. Постепенно с времето почва да се усеща този момент.
- Сместта се слага в шприц и върху хартия за печене се шприцоват кръгове. Когато сме готови с кръгчетата, хващаме тавата и я удряме няколко пъти, за да излезе въздуха от макароните и да предотвратим евентуалното им напукване.
- Готовите макарони се оставят за около 1 час, за да хванат коричка.
Печем в ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА фурна на 150 градуса за около 15 минути.
При мен се оказа, че като не съм загряла фурната достатъчно и не ми се получават хубави "полички" на макароните. Явно и това е много важно за тези капризни мъничета :)
Ето ги и моите фенски макарони:
Последните макарони (Ореховите макарарони с Нутела) са може би най-голямата ми гордост. Тях ги направих като ползвах ОРЕХИ, вместо бадеми за направата им.
Мислех си, че няма да се появят при печенето им красивите "полички", но когато започнаха да се надигат във фурната останах очарована. БГ вариант на прословутите макарони - хахах....какво ли не сме побългарили ние българите :)
Резултата беше:
Една идея по твърди макарони с дъвчаща структура. Зашеметяващ вкус, който по нищо не отстъпва на макароните с бадемово башно. Дори според моят вкус много по-добри!!!
Коментари
Публикуване на коментар