Бял шоколадов лава кейк

 

   Днес искам да ви представя рецепта за шоколадово суфле, но не приготвено по традиционния начин с натурален шоколад, а с бял шоколад.
    Вкъщи много обичаме бял шоколад и реших да експериментирам като направя любимото на всички шоколадово суфле с него.

Има някои особености при приготвянето му в сравнение с традиционното шоколадово суфле. Те са следните:

  • Трябва да намалим количеството на захарта (понеже белият шоколад е много по-сладък от черния шоколад);
  • Трябва да намалим и количеството на маслото;
  • Трябва да увеличим количеството на белият шоколад в сравнение с използваното количество тъмен шоколад в рецептата.
Ето и необходимите продукти: 
/от посочените количества излизат около 10бр./

4бр. яйца
4бр. жълтъци
160гр. захар
160гр. брашно
340гр. бял шоколад
160гр. краве масло
щипка сол
ванилия

  1. Шоколада и маслото се разтопяват поотделно на водна баня. След това се смесват и се оставят да се охладят.
  2. Разтопяваме 50гр. масло и с него намазваме формичките. Оставяме ги да стегнат в камерата.
  3. Яйцата и захарта се разбиват с миксер на висока скорост.
  4. Изстиналият шоколад се добавя на няколко пъти към яйчната смес.
  5. Брашното се пресява направо в купата при останалите продукти.
  6. Изваждаме формичките от фризера и ги посипваме с пудра захар, след което ги пълним със сместта.
Хубавото при шоколадовите суфлета е, че могат да не се пекат на момента,а да се замразят. Така ще имаме вкусен десерт по всяко време :)

Загряваме фурната на 200 градуса. 
Пекат се точно 12 минути. 
Ако са били замръзени преди това, ги печем точно 17 минути.


Приятен апетит! :)









Коментари