Пурички с локум - мил спомен от нашето детство

   
      Днес е Месопустна Задушница и денят е отреден за молитва за починалите ни близки.
Човекът, който най-много ми липсва е моята баба. Днес искам да почета паметта й като приготвя любимите на всички - пурички с локум.
      Спомням си с много обич в сърцето как приготвяхме точно тези пурички заедно. Исках да ги опитам още сурови, но баба не ми даваше понеже "не било хубаво да се яде сурово брашно". Но аз я издебвах докато не ме гледа и изяждах една- две сурови пурички :))
      Навярно всеки има такива мили спомени със своите близки. И дни като този са именно за това...да се сещаме за тях, да разказваме за тях и да им изпращаме любовта си където и да са....

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. свинска мас
брашно - колкото поеме /докато стане еластично, не лепнещо тесто/

1 кутия локум (сладко по избор)
орехи
пудра захар и ванилия за овалване на готовите пурички


И така....да се залавяме за работа :))

Първо смесваме киселото мляко и содата да шупнат.

Добавяме олиото и свинската мас.

Започваме да добавяме и брашното, докато получим меко и еластично тесто.

Полученото тесто разточваме с точилка и нарязваме на квадратчета.

Тук идва момента, в който всеки по свой вкус може да избере пълнежа на пуричките си. Аз моите ги напълних с орехи и локум.

Ето ги и готовите пурички преди да ги сложа да се пекат.

Печем ги в загряла фурна на 180 градуса за около 20-30 минути докато добият златист цвят. 

След като ги извадим от фурната, изчакваме малко да поизстинат и ги овалваме в пудра захар и ванилия.


мммм вкусноо!! :)


И отново, и отново.... бабо БЛАГОДАРЯ!

Коментари