Италианска класика - Каноли (Cannoli) и Струфоли (Struffoli)


Здравейте, скъпи любители на сладките изкушения!
Днес ще ви представя две класически италиански рецепти.

Каноли - много популярен десерт от Сицилия. Известен е по цял свят. Представлява:  завладяваща хрупкава фунийка, изпълнена с лек и свеж крем. 
Много отдавна исках да го приготвя у дома. Получи се много приятен десерт и със сигурност ще попадне сред любимите ми рецепти.

Струфоли - този десерт е с произход Неапол. Местните хора приготвят този десет за Коледа и той задължително присъства на коледната трапеза.
За пръв път опитах този десерт миналата Коледа. Лелята на мъжа ми го беше приготвила (тя живее от години в Неапол).
Представлява: малки пържени топчета, който се поливат с течен мед и се поръсват със захарни пръчици.
Тестото, от което се приготвят и двата десерта е еднакво. Поради тази причина  след като направих малко каноли, реших да експериментирам и със струфолите.

Продукти, необходими за тестото: 
/рецептата е адаптирана от сайта на 24 kitchen, Рудолф ван Веен/
  • 50гр. краве масло
  • 25гр. захар
  • 200гр. брашно
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • ванилия
  • 4 с.л. Марсала (друго десертно вино)
  • 1/2 ч.л. какао
  • 1/2 ч.л. канела
Цялото тесто замесвам в кухненски чопър.
  1. Разбивам маслото и захарта на пухкав крем.
  2. След това постепенно добавяме и останалите продукти.
  3. Замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя да си почине в хладилник за около 1 час.

Първо ще приготвим Канолите:
  1. Разточваме тестото много тънко.
  2. С  помощта на чаша отрязваме кръгове. След това и самите кръгчета леко се изтъняват.

       3. Необходими са ни цилиндрични формички. Аз нямах точно такива затова използвах                  формичките за "бабините фунийки с домашен крем". 
          Формичките намазах със свинска мас (може и с краве масло). Около тях увиваме                          кръгчетата. Мястото където се съединяват може да се слепи с жълтък.
       4. Така оформените тръбички пържим в сгорещено олио.
       5. Оставяме ги да се отцедят върху кухненска хартия.
       6. След като изстинат махаме формичките и пълним с крем.

Крем за Каноли:

Класическата рецепта за пълнеж на Канолите е сирене рикота.
Тук може да експериментираме - различен крем, да добавим ядки, натрошен шоколад, сушени плодове - стафиди, червени боровинки и много други.

Аз използвах следните продукти:
  • 200мл. заквасена сметана
  • 50мл. сладкарска сметана, предварително разбита
  • ванилия
  • 1 с.л. течен мед
  • натрошен бял шоколад
  • пудра захар за поръсване
Ето ги и готовите Каноли:



Приготвяне на Струфоли:
  1. От направеното тесто оформяме малки топчета.
  2. Пържим ги в сгорещено олио.
  3. Оставяме ги да се отцедят върху кухненска хартия.

      4. След като изстинат ги поливаме с течен мед и поръсваме със захарни пръчици.
Готовите Струфоли:



Надявам се да са ви харесали днешните ми предложения.
Бон апети!

Коментари