Здравейте, скъпи любители на сладките изкушения!
Днес ще ви представя две класически италиански рецепти.
Каноли - много популярен десерт от Сицилия. Известен е по цял свят. Представлява: завладяваща хрупкава фунийка, изпълнена с лек и свеж крем.
Много отдавна исках да го приготвя у дома. Получи се много приятен десерт и със сигурност ще попадне сред любимите ми рецепти.
Струфоли - този десерт е с произход Неапол. Местните хора приготвят този десет за Коледа и той задължително присъства на коледната трапеза.
За пръв път опитах този десерт миналата Коледа. Лелята на мъжа ми го беше приготвила (тя живее от години в Неапол).
Представлява: малки пържени топчета, който се поливат с течен мед и се поръсват със захарни пръчици.
Тестото, от което се приготвят и двата десерта е еднакво. Поради тази причина след като направих малко каноли, реших да експериментирам и със струфолите.
Продукти, необходими за тестото:
/рецептата е адаптирана от сайта на 24 kitchen, Рудолф ван Веен/
- 50гр. краве масло
- 25гр. захар
- 200гр. брашно
- 1 яйце
- щипка сол
- ванилия
- 4 с.л. Марсала (друго десертно вино)
- 1/2 ч.л. какао
- 1/2 ч.л. канела
Цялото тесто замесвам в кухненски чопър.
- Разбивам маслото и захарта на пухкав крем.
- След това постепенно добавяме и останалите продукти.
- Замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя да си почине в хладилник за около 1 час.
Първо ще приготвим Канолите:
- Разточваме тестото много тънко.
- С помощта на чаша отрязваме кръгове. След това и самите кръгчета леко се изтъняват.
3. Необходими са ни цилиндрични формички. Аз нямах точно такива затова използвах формичките за "бабините фунийки с домашен крем".
Формичките намазах със свинска мас (може и с краве масло). Около тях увиваме кръгчетата. Мястото където се съединяват може да се слепи с жълтък.
4. Така оформените тръбички пържим в сгорещено олио.
5. Оставяме ги да се отцедят върху кухненска хартия.
6. След като изстинат махаме формичките и пълним с крем.
Крем за Каноли:
Класическата рецепта за пълнеж на Канолите е сирене рикота.
Тук може да експериментираме - различен крем, да добавим ядки, натрошен шоколад, сушени плодове - стафиди, червени боровинки и много други.
Аз използвах следните продукти:
- 200мл. заквасена сметана
- 50мл. сладкарска сметана, предварително разбита
- ванилия
- 1 с.л. течен мед
- натрошен бял шоколад
- пудра захар за поръсване
Ето ги и готовите Каноли:
Приготвяне на Струфоли:
- От направеното тесто оформяме малки топчета.
- Пържим ги в сгорещено олио.
- Оставяме ги да се отцедят върху кухненска хартия.
4. След като изстинат ги поливаме с течен мед и поръсваме със захарни пръчици.
Готовите Струфоли:
Надявам се да са ви харесали днешните ми предложения.
Бон апети!
Коментари
Публикуване на коментар