Торта "Виена" или Орехова торта с вишни


Днес е по-специален ден за мен - моят баща има рожден ден!
Пожелавам си да е здрав и все така да бъде пример за нас - как да следваме мечтите си и да не се страхуваме да се впускаме в нови и различни начинания по пътя си!
Макар и днес да сме далеч един от друг, реших да се почерпим за повода.

Много отдавна искам да направя тази Виенска торта. Тя носи за мен много хубави спомени.
Родителите ми имаха едни приятели, които като идваха на гости в нас ВСЕКИ път купуваха за мен и брат ми точно тази торта. Ние естествено нямахме търпение да дойдат на гости и да ядем сладко и да пием кока-кола на поразия :))

Тортата представлява орехови блатове, сметанов крем, вкусни вишни и карамелизирани орехи за декорация.
Имаше една вкусна сметана, която мисля че успях да пресъздам и максимално постигнах този вкус от детството ми!

Да готвим!!!

Продукти за блатовете:
/за торта с размер 20см. с три блата/
  • 3бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • ванилия
  • 3 с.л. галета
  • 2 с.л. какао
  • 2/3 ч.ч. смлени орехи
  • щипка канела
  • щипка сода бикарбонат
Приготвяне на блатовете:
  1. Разбиваме с помощта на миксер яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
  2. През това време с кухненски чопар смиламе орехите.
  3. Към орехите добавяме останалите сухи съставки (галета, какао, канела, сода бикарбонат).
  4. Към яйчената смес добавяме сухите съставки.

        5. Разпределяме сместа в три алуминиеви форми за печене, предварително покрити с хартия за печене.

Печем в загрята фурна на 180С за около 10-15 мин.

След като сме готови с блатовете се захващаме с приготвяне на крема. За него са ни необходими:
  • 100мл. сладкарска сметана с 25% мазнини (напр. Мегле)
  • 100мл. сладкарска сметана с 30% мазнини (напр. Пилос от Лидл)
  • 1 кофичка кисело мляко - изцедено от предната вечер
  • ванилия
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. мед
Крема приготвям по следния начин:
  1. Слагам по 1 с.л. захар на всяка сметана. Разбивам двете сметани поотделно. 
  2. Цеденото кисело мляко разбърквам с меда и ванилията.
  3. Разбитата сметана "Мегле" разделям на две части - едната част смесвам с цеденото кисело мляко, а другата част смесвам със сметаната "Пилос". Първата част (с цеденото кисело мляко) използвам за измазване на отделните блатове, а втората част (със сметаната "Пилос") за измазване на тортата и за сметановите розички за декорация.
За декорация на тортата съм направила орехов крокан:
  • 40гр. орехи
  • 40гр.захар
  • 1 ч.л. вода
  • 1 ч.л. краве масло
Приготвяне на крокана:
  1. В тиган слагаме захарта, водата и кравето масло. Оставяме така, докато получим светъл карамел.
  2. Малко преди да махнем тигана от огъня добавяме орехите.
  3. Изсипваме карамелизираните орехи върху хартия за печене и ги оставяме така докато изстинат напълно.
  4. Разбиваме карамелизираните орехи с помощта на кухненски чопър.
За декорацията с вишни съм използвала:
  • 50мл. сироп от вишни + 50мл. вода
  • вишни от сладко
  • 1 ч.л. желатин
Загряваме ги на котлона, след което ги оставяме да се охладят и сгъстят. 

Приготвили сме всички елементи на тортата остава само да я сглобим!

Редуваме блат - напояваме със сок от вишни - крем с цедено кисело мляко - вишни от сладко - и така докато свършат блатовете.

А ето и  готовата торта:


Има храни, чиито вкус е останал мил спомен от детството ни. 
Тази торта е точно такава за мен. Невероятно е как някакъв вкус има силата да ни пренася във времето. 

До нови срещи, приятели!
И не спирайте да се вдъхновявате за нови рецепти и вкусове!









Коментари