Кантучини (Cantuccini)


Кантучини или наричани още Кантучи (Cantucci), или Бишкоти ди Прато (Biscuits of Prato) са традиционни италиански сладки. Характеризират се с това, че се пекат на два пъти - веднъж като хлебчета, а след това се режат и се пекат от всяка страна. Те са доста твърдички и най-добре е да се консумират с кафе, чай или какао. Традиционно в Италия се консумират с вино Vin Santo или друго десертно вино.
При приготвянето на Кантучините може да се импровизира  като се добавят различни  аромати, ядки, шоколад, сушени плодове. Днес аз ще ви представя едни традиционни Кантучини с бадеми.

Необходими продукти:
  • 3 яйца
  • 50мл. олио
  • сока и кората от половин портокал
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • ванилия
  • 300гр. брашно
  • 150гр. захар
  • 150гр. сурови бадеми

Приготвяне на тестото:
  1. Смесваме яйцата, захарта и ванилията в купа. След това добавяме олиото, сока и кората от портокала. Разбъркваме за кратко.
  2. Пресяваме брашното и бакпулвера със сито. Постепенно ги добавяме към течните съставки.
  3. Добавяме бадемите към сместа. Нещо, което аз изпуснах да направя, а според мен е много важно е да запека леко бадемите преди да ги добавя към тестото. Така те ще бъдат по-хрупкави и вкусът на сладките ще е по-наситен!!! 
  4. Получава се доста лепнещо тесто, което се прехвърля върху обилно набрашнен плот. Продължаваме да добавяме брашно докато тестото стане по-лесно за оформяне.
  5. Разделяме тестото на две части и от всяка част оформяме дълъг фитил, наподобяващ франзела. Печем ги в застлана тава с хартия за печене в загрята фурна на 180С за около 20 мин.
  6. След това вадим фитилите от фурната, оставяме да изстинат за около 10-15 мин. и ги режем на филийки. Трябва да режем с ОСТЪР нож, понеже заради бадемите се реже много трудно. Така получените филийки печем от всяка страна за около 15 мин./на страна.
Ето ги и готовите Кантучини:

ммм невероятно хрупкави и идеални за следобедно кафе!

Успяват да ме пренесат отново в любимата Италия и да си припомня за хубавото ни пътешествие в Рим.

Този древен град има толкова неща, които да предложи - разнообразна архитектура, шедьоври на изобразителното изкуство и тооолкова много места за похапване.
 Буквално на всяка крачка има места за хапване на пица, паста, сандвичи с прошуто, моцарела. Но това, което мен лично най-много ми допадна бяха многобройните джелатерии и сладкарнички.






Коментари