Банофи пай и "Здравей, 31ви Рожден Ден!"



Днес искам да ви почерпя с нещо сладичко по случай рождения ми ден!
Избрах една доста лесна рецепта, понеже за рождения ден на дъщеря ми (на 8ми март) правих доста десерти и честно казано не ми се правеха сложни рецепти.
Така е...от както се роди (преди 2 години) рождените ми дни минават някак на втори план, но това не е толкова лошо понеже аз си чувствам и нейния рожден ден като мой личен!

Рецептата днес съм направила по два начина - в чашка и във форма за торта. 
Направих два варианта понеже мъжът ми не обича много карамел, а банофи пай без карамел - не е банофи пай. 
Така че десерта в чашка е с карамел, а във формата за торта е с мус от карамел (за да не е така наситен карамеленият вкус).

Необходими продукти:
  • 150гр. бисквити (аз ползвах "Закуска", но могат да бъдат всякакви)
  • 75гр. краве масло
  • 200гр. консерва "Дулсе де лече"
  • 1 голям банан
  • 200мл. сладкарска сметана
  • 20гр. черен шоколад
Приготвяне:
  1. Разбиваме бисквитите в кухненски чопър.
  2. Разтопяваме кравето масло и го смесваме с бисквитените трохи докато се получи еднородна смес.
  3. Разпределяме сместа върху дъното и стените на тортена форма, покрита с хартия за печене (моята е с диаметър 20см.). Оставяме да стегне във фризера за около 10мин.
  4. През това време разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
  5. Половината сметана смесваме с дулсе де лечето, а другата оставяме за покриване на десерта (Ако обичате карамел тази стъпка може да я пропуснете и да си сложете направо дулсе де лечето без да го превръщате в карамелен мус!!!).
Подреждането на пая е много лесно!
Върху бисквитения блат разпределяме карамеления мус (или дулсе де лечето), върху него нарязваме банана на кръгчета. 

Изкарваме пая от формата за торта и върху парчетата банан шприцоваме разбитата сметана. Накрая завършваме десерта с настърган черен шоколад.

Десерта е без печене, много е лесен, но въпреки това супер ефектен и вкусен. Не случайно е популярен по цял свят.

Коментари