Чийзкейк с бисквити "Орео Голден" /без печене и без желатин/


Настъпиха интересни времена - времена, през които ще тестваме можем ли да бъдем обединен и социално отговорен народ.
И понеже трябва да си стоим повече вкъщи тези дни, моят съвет е да извлечем положителното от тази ситуация. А именно - да се отдадем на някое наше хоби или приятно занимание вкъщи - гледане на филми, приготвяне на нещо вкусно, слушане на музика, прекарване на повече време с близките ни и т.н.
Аз лично мисля да правя това, което правя винаги когато имам повече време вкъщи - сладки изкушения.

Ако ме питате "Кой е любимият ми десерт?", моят отговор е че един от най-любимите ми десерти е чийзкейка!
Съчетанието от хрупкава бисквитка, леко солен чийз крем и домашно сладко - за мен това е съвършенство!
Не обичам печените чийзкейкове или пък прекалено желираните (имат страхотна визия, но никакъв вкус!)
Днес ще ви представя една от любимите ми рецепти за чийзкейк.

Необходими продукти:
  • бисквити "Орео Голден" 154гр. (общо 14 бисквити)
  • 50гр. бисквити "Закуска"
  • 50гр. краве масло
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 400гр. заквасена сметана
  • 3 ч.л. мед
  • ванилия
  • сладко от боровинки
  • 1 ч.л. желатин
  • 50мл. сладкарска сметана (за украса)
***Можем да добавим 50-100мл. сладкарска сметана в крема (предварително разбита на сняг), така той ще стане по-пухкав и стегнат. Аз този път пропуснах да добавя, но ви съветвам вие да не пропускате!!!

Приготвяне:
  1. За бисквитвената основа:
  • Отделяме крема от 7бр. бисквити "Орео" и заедно с бисквитите "Закуска" ги разбиваме в кухненски чопър.
  • Разтопяваме кравето масло и го смесваме с бисквитените трохи до получаване на еднородна смес.
  • Разпределяме сместа в ринг с диаметър 20см. и го оставяме да стегне в хладилник за минимум 30мин.
     2. За чийзкрема:
  • Прецеждаме си една кофичка кисело мляко през тензух, а ако решим да си купим готово цедено кисело мляко - 200гр. е достатъчно.
  • Разбиваме с миксер цеденото мляко, отделения крем от бисквитите (7бр.), меда и ванилията.
  • Към сместа добавяме с шпатула заквасената сметана.
След като бисквитената основа стегне в хладилника, довавяме половината крем. Върху него подреждаме 4бр. бисквити "Орео", предварително начупени.
Отгоре изсипваме и останалия крем и заравняваме добре.
Оставяме го да стегне в хладилник за около един час.

      3. За пласта от боровинково сладко:
  • Размиваме 1 ч.л. желатин в малко студена вода.
  • Загряваме желатина и боровинковото сладко на котлона докато се смесят напълно (без да кипват).
  • Оставяме боровинковото сладко да изстине и го изливаме върху чийзкрема.
Хубаво е да оставим чийзкейка така за цяла нощ - преди да махнем ринга.
Аз повечето пъти нямам търпение и става пълен провал....
За това, моля ви, изчакайте!

За украса съм използвала бисквити "Орео" и розички от боровинков мус
 (50мл. разбита сладкарска сметана+боровинково сладко)


***По ваше желание може да направите чийзкейка с 2пак. бисквити "Орео Голден". Тогава няма да е необходимо да използвате бисквити "Закуска".

Това е днешното ми сладко предложение!
Бъдете позитивни!
Усмихнете се на лошото време, защото след всяка една буря винаги изгрява слънцето отново!




Коментари