Днешната ми рецепта е изключително лесна и вярвам, че няма да затрудни никого да си я приготви у дома.
За направата на тартовата основа съм използвала една любима моя рецепта за маслени сладки. Пълнежът на пайовете може да бъде разнообразен в зависимост от вкусовете ни.
Аз съм направила пайовете с класическия ябълков пълнеж.
Хайде да готвим!
Необходими продукти за бисквитената основа:
/за 3бр. пайове/
- 100гр. брашно
- 50гр. краве масло
- 35гр. пудра захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. ледена вода
- ванилия
Приготвяне:
Цялото тесто замесвам в кухненски чопър, като постепенно добавям един по един продуктите.
- Разбиваме мекото краве масло с пудрата захар, след което добавяме леденостудената вода.
- Прибавяме жълтъка и ванилията и продължаваме да разбиваме с чопъра.
- Накрая добавяме брашното и доомесваме на ръка.
Готовото тесто увиваме в стреч фолио и оставяме в хладилника за около 30мин. да си почине, а през това приготвяме пълнежът за нашите пайчета.
Необходими продукти:
- 1-2 бр. ябълки (според големината)
- 30гр. захар
- 10гр. краве масло
- 1/2 ч.л. канела
- щипка лимонтозу
Приготвяне:
- Настъргваме ябълките.
- Всички продукти се смесват в малка тенджерка и се загряват за кратко на котлона.
Оставяме плънката да изстине.
Подготвяме си три формички за тарталети, който застиламе с хартия за печене.
Тестото разделяме на две части. 2/3 от тестото използваме за тартовата основа, а 1/3 от него използваме за решетката на пайчетата отгоре.
С помощта на точилка разточваме тестото и оформяме основата на пайчетата.
Всяки пай се пълни с ябълковата плънка.
Отгоре си правим решетка от останалото 1/3 тесто.
Готовите пайчета печем в загряла фурна на 200С за около 30мин. Добре е да печем на по-ниско ниво във фурната, за да не останат сурови в долната си част.
Оставят се да изстинат и за още по-приятен вкус се поднасят с ванилов сладолед.
Домът ви ще заухае на на бисквитки с краве масло и ябълки с канела.
За мен това е равно на домашен уют и споделени моменти у дома.
Приятни моменти у дома,
приятели!
Коментари
Публикуване на коментар