Торта "Шарлота" с крем "Тирамису" и домашни бишкоти


Торти "Шарлота" - 
този вид торти имат многообразни интерпретации
(различни кремове, декорации с плодове и др.)
Класически се представят с бишкоти по периферията си и красива панделка за финал.

При мен се оказа не лека задача първият ми опит с този вид торти.
Ще ви разкажа за моите трудности по направата на тортата.
 Като за първи опит съм доста доволна и се надявам следващият път да ви представя още по-красива торта от този вид!

За тази торта съм направила:
- един пандишпанов блат за основа
- бишкоти за периферията и за един ред по средата на тортата
- тирамису крем
- декорация от шоколадов мус
За да улесните рецептата може да използвате готови италиански бишкоти. Аз реших да си ги направя сама, защото много по ми допада вкусът на домашните бишкоти.

Хайде да готвим!

Продукти за блата и за бишкотите:
/за торта с размер 20см./
  • 3бр. яйце
  • 110гр. захар
  • 120гр. брашно
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
  2. Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
  3. Към разбитите жълтъци прибавяме с шпатула разбитите белтъци.
  4. Пресяваме брашното със сито и го прибавяме постепенно към сместа.
От получената смес отделяме 1/3 за направата на блата.
Разпределяме сместа върху алуминиева форма с диаметър 20см., застлана с хартия за печене.
Печем блата в загряла фурна на 180С за около 20мин.

С останалите 2/3 от сместа приготвяме бишкотите.
Шприцоваме тестото в тава застлана с хартия за печене.
Печем бишкотите в загряла фурна на 180С за около 10мин.

Продукти за крем "Тирамису":
  • 250гр. Маскарпоне
  • 4бр. яйца
  • 100гр. захар
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:

Приготвяла съм доста пъти Тирамису у дома и винаги, когато съм готвила крема не съм правила термична обработка на яйцата. Ако сме сигурни в източника им не мисля, че би било някакъв проблем.
Този път реших да разбия жълтъците на водна баня, а белтъците да разбия с горещ сироп от захар и 50мл. вода(т.нар. Италиански меренг").
Мисля, че точно това беше грешката ми в цялата рецепта, понеже кремът много се разводни и тортата не стана така стабилна както бих искала.
За това ви предлагам да си разбиете яйцата без термична обработка - така със сигурност тортата ви ще стане много по-стабилна!!!
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
  2. Към разбитите жълтъци прибавяме маскарпонето и разбиваме на пухкав крем.
  3. С помощта на шпатула прибавяме разбитите белтъци към сместа.

Сглобяване на тортата

Използваме ринг за торта с размер 20см., като го облепяме с прозрачно фолио.

Поставяме блата за основа.
Напояваме блата с подсладено кафе еспресо (студено!).

Подреждаме бишкотите по периферията на ринга.
Не е необходимо да ги напояваме с студеното кафе!

Разпределяме половината крем.
Върху него подреждаме 4-5бр. бишкоти, напоени със студено кафе.
Отгоре разпределяме останалия крем.

Оставяме тортата да стегне за една нощ!

Декорацията съм направила от шоколадов мус, какао и насърган бял и черен шоколад.

Ето и още малко снимки на моята Шарлота:

Надявам се да ви е била интересна днешната ми рецепта!
До нови сладки срещи,
приятели!

Коментари

Публикуване на коментар