Здравейте, приятели!
Днес ще ви представя една много интересна торта.
Първоначално ми дойде идеята за крема - с пресни ягоди в него.
Впоследствие доста се чудех какви блатове да направя и ми попадна една рецепта на талантливата Йоли - за торта с вертикални блатове (Торта Магнетен).
Адаптирала съм рецептата за блатовете по наш вкус.
Продукти за блата:
- 5бр. яйца
- 120гр. захар
- 80гр. брашно
- 60гр. краве масло
- ванилия
- 2с.л. какао
Приготвяне:
- Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
- Разбиваме белтъците, захарта и ванилията на сняг.
- Постепенно добавяме жълтъците към разбитите белтъци и продължаваме да разбиваме.
- Разтопяваме маслото и го добавяме към сместа (маслото не трябва да е горещо!).
- Пресяваме брашното през сито и го добавяме с шпатула като бъркаме внимателно.
- Разделяме сместа на две равни части. Към едната част добавяме 2с.л. какао.
Загряваме фурната на 170С.
Разпределяме сместа върху правоъгълна тава, застлана с хартия за печене.
От едната страна на тавата изсипваме първо бялата смес, а от другата страна - кафявата смес.
Печем блата за около 15мин.
Готовият блат оставаме да изстине, а през това време се залавяме с крема.
Продукти за крема:
- 250гр. Маскарпоне
- 250гр. Рикота
- 2с.л. кисело мляко
- 200гр. ягоди
- 4 с.л. пудра захар (може и повече, ако обичате по-сладки торти)
- ванилия
- 150мл. сладкарска сметана
- червена боя - за по наситен розов цвят (по желание)
Приготвяне:
- Разбиваме с миксер маскарпонето, рикотата, киселото мляко и ванилията.
- Пасираме ягодите с пудрата захар.
- Добавяме ягодите към сирената и отново разбиваме с миксер.
- Добавяме малко червена боя към течната сладкарска сметана (по желание).
- Разбиваме сладкарската сметана и я добавяме с шпатула към ягодовия крем.
Сглобяване на тортата:
Разрязваме блата по дължина на три равни ленти.
При мен се получи стабилна торта и не съм използвала ринг за торти.
Но ако не ви се получи стабилна, може да използвате ринг.
Следващата стъпка е да измажем цялата торта с останалия крем:
Оставяме тортата да стегне за цяла нощ.
Декорацията на тортата съм направила с:
дрип от бял шоколад, розички от бял шоколадов мус, пресни ягоди и захарни цветни перлички.
За "Дрипа" от бял шоколад съм използвала:
- 80гр. бял шоколад
- 50мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
- Затопляме сметаната почти до кипене и към нея добавяме начупения бял шоколад.
- Оставяме ганажа да се охлади и сгъсти.
Много ми хареса как се получиха тези вертикални блатове!
Със сигурнист ще използвам тази техника и друг път.
А вие не спирайте да експериментирате в кухнята (и не само!)
Използвайте времето прекарано вкъщи да правите нещата, който обичате!
До скоро!
Коментари
Публикуване на коментар