Вита торта с ягодов крем (Drip Cake)


Здравейте, приятели!
Днес ще ви представя една много интересна торта.
Първоначално ми дойде идеята за крема - с пресни ягоди в него.
Впоследствие доста се чудех какви блатове да направя и ми попадна една рецепта на талантливата Йоли - за торта с вертикални блатове (Торта Магнетен).
Адаптирала съм рецептата за блатовете по наш вкус.

Продукти за блата:
  • 5бр. яйца
  • 120гр. захар
  • 80гр. брашно
  • 60гр. краве масло
  • ванилия
  • 2с.л. какао
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
  2. Разбиваме белтъците, захарта и ванилията на сняг.
  3. Постепенно добавяме жълтъците към разбитите белтъци и продължаваме да разбиваме.
  4. Разтопяваме маслото и го добавяме към сместа (маслото не трябва да е горещо!).
  5. Пресяваме брашното през сито и го добавяме с шпатула като бъркаме внимателно.
  6. Разделяме сместа на две равни части. Към едната част добавяме 2с.л. какао.
Загряваме фурната на 170С.
Разпределяме сместа върху правоъгълна тава, застлана с хартия за печене.
От едната страна на тавата изсипваме първо бялата смес, а от другата страна - кафявата смес.
 Печем блата за около 15мин.

Готовият блат оставаме да изстине, а през това време се залавяме с крема.

Продукти за крема:
  • 250гр. Маскарпоне
  • 250гр. Рикота
  • 2с.л. кисело мляко
  • 200гр. ягоди
  • 4 с.л. пудра захар (може и повече, ако обичате по-сладки торти)
  • ванилия
  • 150мл. сладкарска сметана
  • червена боя - за по наситен розов цвят (по желание)
Приготвяне:
  1. Разбиваме с миксер маскарпонето, рикотата, киселото мляко и ванилията.
  2. Пасираме ягодите с пудрата захар.
  3. Добавяме ягодите към сирената и отново разбиваме с миксер.
  4. Добавяме малко червена боя към течната сладкарска сметана (по желание).
  5. Разбиваме сладкарската сметана и я добавяме с шпатула към ягодовия крем.
Сглобяване на тортата:

Разрязваме блата по дължина на три равни ленти.
Намазваме първата лента с крем и я завиваме на руло.

Всяка следваща лента мажем с крем и завиваме около първата.

При мен се получи стабилна торта и не съм използвала ринг за торти.
Но ако не ви се получи стабилна, може да използвате ринг.

Следващата стъпка е да измажем цялата торта с останалия крем:

Оставяме тортата да стегне за цяла нощ.

Декорацията на тортата съм направила с:
 дрип от бял шоколад, розички  от бял шоколадов мус, пресни ягоди и захарни цветни перлички.

За "Дрипа" от бял шоколад съм използвала:
  • 80гр. бял шоколад
  • 50мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
  1. Затопляме сметаната почти до кипене и към нея добавяме начупения бял шоколад.
  2. Оставяме ганажа да се охлади и сгъсти.

Много ми хареса как се получиха тези вертикални блатове!
Със сигурнист ще използвам тази техника и друг път.

А вие не спирайте да експериментирате в кухнята (и не само!)
Използвайте времето прекарано вкъщи да правите нещата, който обичате!

До скоро!







Коментари