Сурова торта с авокадо - веган, без глутен и без захар (Avocado cake - vegan, gluten free, no sugar)
Напоследък все по-популярно става приготвянето на здравословни десерти.
Наистина е супер - да ядеш сладко и да не се притесняваш за фигурата си.
Дори напротив, био десертите съчетават в себе си много полезни храни - плодове, ядки, масла и подправки.
Аз нямам много богат опит с приготвянето на такъв тип десерти, да не говорим, че и инвестицията в някои от био продуктите не е малка, но пък е приятно да се експериментира с нови вкусове.
Днес съм приготвила една торта, която съчетава в себе си блат за основа, крем с авокадо и какаова глазура.
Получи се изключително вкусна торта, но малко нестабилна.
Затова моят съвет е да приготвите тортата в чашки (купички) или пък ако много държите да е във форма за торта, трябва да увеличите количеството на кокосовото масло в крема (не 20гр., а 100гр. примерно)!
Хайде стига толкова обяснения, ами да се залавяме да готвим!
Необходими продукти за блата:
- 100гр. орехи (може и друг вид ядки по избор)
- 50гр. стафиди (фурми)
- 20гр. кокосово брашно
- 30гр. кокосово масло
- 10гр. кокосови стърготини
Приготвяне на блата:
- Смиламе орехите с помощта на кухненски чопър.
- Накисваме стафидите за около 30мин. във вода, след което смиламе и тях в кухненски чопър.
- Кокосовото масло съм си го приготвила сама - с помощта на сокоизтисквачка извлякох маслото от един кокосов орех. Но винаги може да си купите готово кокосово масло от магазина.
- Смесваме всички продукти. Получава се лепкава смес, която разпределяме в ринг с размер 20см.
Оставяме блата да стегне в хладилника, а през това време приготвяме крема!
Необходими продукти за крема:
- 2бр. банани
- 1бр. авокадо (едро)
- 20гр. кокосово масло
- сока от 1бр. портокал
- 1 с.л. мед
Приготвяне на крема:
- Разтопяваме кокосовото масло и меда.
- Смесваме всички продукти и с помощта на пасатор ги пюрираме до пълното им хомогенизиране.
- Изсипваме крема върху блата и заравняваме.
За глазурата на тортата съм пюрирала с пасатор:
1бр. банан
1ч.л. натурално какао
1 с.л. мед
Коментари
Публикуване на коментар