Здравейте, скъпи читатели!
Тортата, която ще ви представя днес е в Топ 3 на най-приготвяните торти у дома!
Правила съм я много пъти и всеки път я презентирам по различен начин.
Днес реших да я направя като т.нар. "голи торти" и мисля, че се получи доста ефектно.
Тортата малко наподобява познатата ни торта "Шварцвалд", но не съм използвала традиционния за нея черешов ликьор.
Хайде да печем!
Продукти за блатовете:
/за торта с размер 20см./
- 3бр. яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- ванилия
- 60гр. черен шоколад
- 1/2 ч.ч. брашно
Приготвяне на блатовете:
- Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
- Разтопяваме шоколада на водна баня и като поизстине го добавяме към яйчната смес.
- Пресяваме брашното със сито и го добавяме към сместа.
- Разпределяме сместа в три алуминиеви формички, предварително застлани с хартия за печене.
Печем блатовете в загряла фурна на 160С за около 15мин.
За крем на тортата ни е необходима само бита сметана.
Този път аз смесих два вида бита сметана:
- 150мл. сметана с 25% мазнини (напр. Мегле)
- 100мл. сметана с 30% мазнини (напр. Пилос от Лидл)
Разбих ги поотделно с миксер и после с помощта на шпатула ги смесих.
Правя това, понеже сметаната от Лидл е с много по-нежен и хубав вкус, но пък е по-нестабилна и не може да използвам само нея.
(Ако пък решите да не смесвате два вида сметани, спокойно може да използвате само 200мл. растителна сметана (тип Мегле, например).
За тортата ще са ни необходими още:
- сироп от вишни
- сладко от вишни (ягоди) или пък пресни череши (ягоди)
Сглобяване на тортата:
Редуваме блат-сироп от вишни-бита сметана-сладко от вишни,
и така докато свършат блатовете.
За декорация на тортата съм използвала:
- френски макарони
- мус от млечен шоколад
- кошничка от черен шоколад**
** Кошничката от черен шоколад се прави много лесно:
- Напълваме една купичка с кубчета лед.
- Разтопяваме черния шоколад (40гр.) и с помощта на лъжичка го разпределяме върху леда.
- Оставяме шоколада да стегне и след това под течаща вода го отделяме от леда.
Ето готовата торта и в разрез:
А ето и снимки на същата тази торта,която съм правила с друга декорация:
Сладък ден от мен!
До скоро!
Коментари
Публикуване на коментар