За първи път опитах да направя този вид торти.
Винаги са ме впечатлявали супер много - толкова перфектни, дори бих казала - нереални.
Понеже вкъщи нямам силиконови форми, с който по принцип се правят тези торти, аз използвах обикновени купички, застлани с фолио за свежо съхранение.
Като за такава торта, направена с подръчни материали, мисля че се получи доста добре.
Тортата се състои от:
- блат за основа
- два вида мус - плодов и шоколадов
- какаова глазура
- орехов крокан
Продукти за блата:
За блат съм направила обикновен пандишпанов блат с размер 20см, от който впоследствие изрязваме блат с размер 12см. за основа на тортичката.
- 1бр. яйце
- 37гр. захар
- 40гр. брашно
- ванилия
Приготвяне:
- Разделяме яйцето на жълтък и белтък.
- Белтъка разбиваме с половината захар и ванилията.
- Жълтъка разбиваме с останалото количество захар.
- Към жълтъка с помощта на шпатула добавяме разбития белтък.
- Пресяваме брашното със сито и го добавяме с шпатула към яйчната смес.
Печем блата в застлана с хартия за печене алуминиева форма. Загряваме фурната на 180С и печем блата за около 15мин.
Ето и готовия блат:
Продукти за шоколадовия мус:
- 30гр. млечен шоколад
- 50мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
- Разтопяваме шоколада на водна баня.
- Разбиваме сметаната с миксер.
- Постепенно добавяме разбитата сметана към шоколада до пълното им хомогенизиране.
- Поставяме муса в по-малка форма от основната, в която ще приготвяме десерта. Оставяме готовия мус във фризера.
Продукти за плодовия мус:
- 150мл. сок от къпини (може да бъде всякакъв според вкуса ни)
- 3с.л. пудра захар (понеже сокът, който ползвах не беше подсладен)
- 100мл. сладкарска сметана
- 1ч.л. желатин
- Накисваме желатина в малко студена вода.
- Загряваме сока от къпини на котлона (без да кипва!) и добавяме желатина, докато се разтвори напълно. Оставяме сока да се охлади напълно!
- Разбиваме с миксер сладкарската сметана и пудрата захар.
- Добавяме разбитата сметана към охладения плодов сок и разбъркваме докато се хомогенизират.
Сглобяване на тортата:
Застиламе с прозрачно фолио подходяща купичка.
На дъното слагаме половината от плодовия мус за основа.
Изваждаме шоколадовия мус от фризера, махаме го от формата и го поставяме върху плодовия мус.
Върху шоколадовия мус изсипваме и останалия плодов мус.
Завършваме десерта като поставяме изрязания блат (12см.) върху мусовете и леко притискаме.
Оставяме тортата да стегне във фризера за 7-8 часа или най-добре за цяла нощ.
Продукти за шоколадовата глазура:
- 50мл. сладкарска сметана
- 50мл. вода
- 70гр. захар
- 20гр. какао
- 1ч.л. желатин
Приготвяне:
- Загряваме сметаната, водата, захарта и какаото на котлона. Оставяме сместа да поври за 5-10 мин.
- Накисваме желатина в малко студена вода.
- Прибавяме желатина към топлата, но не вряща какаова смес.
- Готовата какаова глазура се оставя да изстине до 40 градуса.
Изваждаме замръзналата тортичка от фризера.
Поставяме я върху метална решетка и я поливаме с какаовата глазура.
За декорация съм използвала орехов крокан.
Може да ползвате готов или да си го приготвите сами като карамелизирате орехи и после ги разбиете с кухненски чопър.
Ето и готовата тортичка:
Надявам се да ви е била интересна днешната ми рецепта.
На мен определено ми хареса идеята за такъв тип торти и занапред ще публикувам и други предложения за торти с огледална глазура.
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар