Шоколадов лава кейк



Здравейте, скъпи читатели!
Днес ще ви покажа как да си направите много вкусно шоколадово суфле у дома.
 Рецептата е взаимствана от рецептата за Шоколадов лава кейк на Гордън Рамзи.
Обожавам да приготвям този лава кейк лятото, понеже идеално си пасва с топка сладолед!
Друго предимство е, че може да се замразят отделните кейкчета и да си печеш по едно когато ти се преяде нещо шоколадово и много сладко.

Хайде да готвим!

Необходими продукти:
/за 6-7бр./
  • 2бр. яйца
  • 2бр. жълтъци
  • 100гр. захар
  • 100гр. брашно
  • 100гр. черен шоколад
  • 100гр. краве масло + 20гр. за намазване на формичките
  • 20гр. какао
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня. Оставяме ги да се охладят.
  2. Разтопяваме 20гр. краве масло и с него намазваме формичките. Оставяме ги да се стегнат във фризера. След това ги вадим и посипваме всяка купичка с какао (20гр.).
  3. Яйцата, захарта и ванилията се разбиват с миксер на висока скорост докато се получи пухкав крем.
  4. Шоколада се добавя на няколко пъти към яйчната смес при непрекъснато бъркане с миксера.
  5. Пресяваме брашното със сито и го добавяме към сместа като бъркаме за кратко.
  6. Разпределяме сместа в малки алуминиеви формички (предварително намазани с масло и посипани с какако).
Когато приготвям тези лава кейкчета много често ги замразявам преди да ги изпека.
Това го правя понеже този десерт се яде топъл и ако изстине ще се загуби ефекта от течния шоколадов център. Пък и е хубаво да имаш нещо шоколадово във фризера по всяко време когато ти се дояде сладко или когато ти дойдат изненадващи гости!

Когато решим да печем кейкчетата загряваме фурната на 200С.
Пекат се точно 12мин., а ако са предварително замразени се пекат точно 17мин.

Много е важно да се спазва точно времето за печене, защото от това зависи дали ще имаме хубав течен шоколадов център.


Поднесен с топка ванилов сладолед този десерт би разтопил всяко сърце!
Както се казва: храна за душата!

До скоро!






Коментари