Торта "Павлова" с домашни ягоди

 
Здравейте, скъпи читатели!
Извинявам се за отсъствието ми напоследък, но след дългата карантина се впуснахме в малко пътешествия. 
Скоро се очертава и все по-малко време да имам за блога, тъй като Катето ще тръгва на ясла, а аз ще се връщам на работа. Надявам се бързо да свикна с новата ситуация и да намирам време за сладкото ми хоби! 
И така без повече оправдания...днес ще ви представя една от класическите рецепти за торти - "Павлова".
Получава се много лека и плодова - идеално предложение за летните дни!

Продукти за блатовете:
/за четири блата с размер 20см./
  • 4бр. белтъци
  • щипка сол
  • 180гр. захар
  • 20гр. ванилена захар
  • 1ч.л. ябълков оцет
  • 1ч.л. царевично нишесте
Приготвяне:
  1. Разбиваме белтъците със солта докато започнат да побеляват.
  2. Постепенно добавяме захарта и ванилията и разбиваме до получаване на гъст и стегнат крем.
  3. Най-накрая добавяме оцета и нишестето и разбиваме за кратко.
  4. С помощта на ринг с диаметър 20см. очертаваме върху хартия за печене четири равни по големина кръга. Върху тях разпределяме разбитите белтъци:
  5. Загряваме фурната с вентилатор на 100С и печем за около 1ч. и 30мин. Готовите блатове оставяме да изстинат във фурната на отворена врата за около 30мин. 
Докато изстинат напълно блатовете, приготвяме крема за тортата.

Продукти за крема:

  • 500гр. Маскарпоне
  • 400гр. Заквасена сметана**
  • 100гр. захар
  • 1 ампулия ванилия на д-р Откер
** Аз ползвах заквасена сметана, но ако предпочитате по-въздушен и лек крем може да я замените с 200мл. сладкарска сметана.

Приготвяне:
  1. Разбиваме заквасената сметана, захарта и ванилията докато захарта се разтопи. 
  2. Добавяме маскарпонето и разбиваме за кратко.
За тортата направих и сироп от домашни ягоди. Набрах си ги собственоръчно от село. Много по-ароматни са от тези в магазина, а за вкуса да не говорим... 

Подреждане на тортата:

Редуваме целувчен блат - крем с маскарпоне - сироп от ягоди.... И така докато свършат блатовете

За декорация съм използвала пресни ягодки и черешки!


А ето и тортата в разрез:


Сладко предложение с дъх на лято! 
До скоро! 
 

Коментари