Черешите на тортата



Ето че дойде сезонът на вкусните плодове - череши и ягодки. Няма нищо по-хубаво от това да приготвяш вкусотиики със сезонни плодове и зеленчуци.
Черешките купихме от една крайпътна черешова градина и още тогава веднага почнах да обмислям рецепта за вкусна, сочна, лека и изобилстваща от череши торта.

Почерпете се с това шоколадово-черешово тортено изкушение!

Продукти за блатовете:
/за три блата с размер 20см./
  • 3бр. яйца
  • 100гр. захар
  • ванилия
  • 30гр. краве масло
  • 50гр. брашно
  • 20гр. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
Приготвяне:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията с миксер на пухкав крем.
  2. Разтопяваме маслото и го добавяме към яйчната смес.
  3. Пресяваме през сито брашното, какаото, бакпулвера и солта и ги добавяме към сместа.
  4. Разпределяме готовата смес в три алуминиеви формички, застлани с хартия за печене.
  5. Печем в загряла фурна на 180С за около 15мин.
Продукти за черешовата платка:
  • 300гр. обезкостени череши
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1 и 1/2 ч.л. желатин
Приготвяне:
  1. Почистваме черешите от костилките:
  2. Слагаме ги на котлона заедно със захарта и водата. Оставяме ги да се варят докато омекнат.
  3. Накисваме желатина в студена вода и го добавяме към леко охладените череши (желатинът не трябва да завира).
  4. Изсипваме черешите в алуминиева форма, застлана с прозрачно фолио и ги оставяме във фризера да се стегнат.
Продукти за крема:
  • 200мл. сладкарска сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 350гр. заквасена сметана
  • 150гр. обезкостени череши
  • 1 ч.л. желатин
  • червена боя
Приготвяне:
  1. Разбиваме сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията на сняг.
  2. Добавяме заквасената сметана с помощта на шпатула.
  3. Разтваряме желатина в малко студена вода и го загряваме на котлона (без да кипва).
  4. Смиламе в чопър/блендер обезкостените череши и добавяме желатина към тях.
  5. Добавяме черешите към половината сметанова смес и разбъркваме леко с шпатула. Другата половина оставяме бяла.
  6. По желание добавяме малко червена боя за по-наситен розов цвят.
Подреждане на тортата:

Тортата пристягаме в ринг с размер 20см.

Редуваме: блат - бял крем(половината от него) - черешово желе - блат - розов крем - блат - бял крем (другата половина)

По желание напояваме блатовете с малко сироп от вишни/череши!

Декорация:
Използвала съм пресни череши, розички от шоколадов мус и розички от останалия черешов мус.

Ето и тортата в разрез:

До нови срещи,
приятели!



Коментари