Ето че дойде сезонът на вкусните плодове - череши и ягодки. Няма нищо по-хубаво от това да приготвяш вкусотиики със сезонни плодове и зеленчуци.
Черешките купихме от една крайпътна черешова градина и още тогава веднага почнах да обмислям рецепта за вкусна, сочна, лека и изобилстваща от череши торта.
Почерпете се с това шоколадово-черешово тортено изкушение!
Продукти за блатовете:
/за три блата с размер 20см./
- 3бр. яйца
- 100гр. захар
- ванилия
- 30гр. краве масло
- 50гр. брашно
- 20гр. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
Приготвяне:
- Разбиваме яйцата, захарта и ванилията с миксер на пухкав крем.
- Разтопяваме маслото и го добавяме към яйчната смес.
- Пресяваме през сито брашното, какаото, бакпулвера и солта и ги добавяме към сместа.
- Разпределяме готовата смес в три алуминиеви формички, застлани с хартия за печене.
- Печем в загряла фурна на 180С за около 15мин.
Продукти за черешовата платка:
- 300гр. обезкостени череши
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 и 1/2 ч.л. желатин
Приготвяне:
- Почистваме черешите от костилките:
- Слагаме ги на котлона заедно със захарта и водата. Оставяме ги да се варят докато омекнат.
- Накисваме желатина в студена вода и го добавяме към леко охладените череши (желатинът не трябва да завира).
Продукти за крема:
- 200мл. сладкарска сметана
- 2 с.л. пудра захар
- ванилия
- 350гр. заквасена сметана
- 150гр. обезкостени череши
- 1 ч.л. желатин
- червена боя
Приготвяне:
- Разбиваме сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията на сняг.
- Добавяме заквасената сметана с помощта на шпатула.
- Разтваряме желатина в малко студена вода и го загряваме на котлона (без да кипва).
- Смиламе в чопър/блендер обезкостените череши и добавяме желатина към тях.
- Добавяме черешите към половината сметанова смес и разбъркваме леко с шпатула. Другата половина оставяме бяла.
- По желание добавяме малко червена боя за по-наситен розов цвят.
Подреждане на тортата:
Тортата пристягаме в ринг с размер 20см.
Редуваме: блат - бял крем(половината от него) - черешово желе - блат - розов крем - блат - бял крем (другата половина)
По желание напояваме блатовете с малко сироп от вишни/череши!
Декорация:
Използвала съм пресни череши, розички от шоколадов мус и розички от останалия черешов мус.
Коментари
Публикуване на коментар