Днес ще ви представя един много популярен немски сладкиш. Направих го във вид на торта. Той е съчетание от маслен кекс, свежи вишни, ванилов пудинг и черен хрупкав шоколад.
През седмицата родителите на мъжа ми ни изпратиха вкусни домашни вишни и веднага ми се прииска да го изпробвам!
Продукти за кексовата основа:
/за торта с размер 20см./
- 125гр. краве масло
- 100гр. захар
- 3бр. яйца
- ванилия
- 200гр. брашно
- 1/2 пак. бакпулвер
- 1 с.л. какао
- 1 с.л. сироп от вишни
- 100-200гр. вишни
Приготвяне:
- Разбиваме маслото със захарта на пухкав крем. Кравето масло трябва да е меко!
- Добавяме яйцата и ванилията към масления крем и продължаваме да разбиваме докато се абсорбират напълно.
- Пресяваме брашното и бакпулвера през сито и ги добавяме към яйчната смес.
- Добавяме какаото и сиропа от вишни към 1/3 част от сместа, а останалата 2/3 части оставяме бяла.
Продукти за крема:
- 250мл. мляко
- 20гр. ванилов пудинг
- 70гр. захар
- 1 жълтък
- 90 гр. краве масло
- ванилия
Приготвяне:
- Загряваме прясното мляко на котлона.
- Смесваме жълтъка, пудинга и захарта. Добавяме част от горещото прясно мляко към тях.
- Добавяме получената смес към останалото прясно мляко и връщаме сместа на котлона докато крема се сгъсти.
- Полученият крем разбиваме с миксер и постепенно добавяме маслото и ванилията към него докато не се абсорбират напълно.
Пристягаме кейка с ринг за торти и върху него разпределяме крема:
Оставяме го да се охлади леко, а през това време приготвяме шоколадовата глазура:
- 100гр. черен шоколад
- 10гр. краве масло
Загряваме на водна баня шоколада и маслото.
Покриваме крема с шоколадовата глазура и с помощта на вилица правим леки вълнички за декорация.
Готовата торта е перфектна за сутрешно кафенце или за следобедна закуска на децата.
Тя е идеално съчетание на маслен кекс с леко кисели вишни и нежен крем!
Коментари
Публикуване на коментар