Торта "Дунавски вълни"


Днес ще ви представя един много популярен немски сладкиш. Направих го във вид на торта. Той е съчетание от маслен кекс, свежи вишни, ванилов пудинг и черен хрупкав шоколад.
През седмицата родителите на мъжа ми ни изпратиха вкусни домашни вишни  и веднага ми се прииска да го изпробвам!

Продукти за кексовата основа:
/за торта с размер 20см./
  • 125гр. краве масло 
  • 100гр. захар
  • 3бр. яйца
  • ванилия
  • 200гр. брашно
  • 1/2 пак. бакпулвер
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. сироп от вишни
  • 100-200гр. вишни
Приготвяне:
  1. Разбиваме маслото със захарта на пухкав крем. Кравето масло трябва да е меко!
  2. Добавяме яйцата и ванилията към масления крем и продължаваме да разбиваме докато се абсорбират напълно.
  3. Пресяваме брашното и бакпулвера през сито и ги добавяме към яйчната смес.
  4. Добавяме какаото и сиропа от вишни към 1/3 част от сместа, а останалата 2/3 части оставяме бяла.
  5. Почистваме вишните от костилките.
  6. В алуминиева форма, застлана с хартия за печене разпределяме: първо бялата смес, след което и какаовата смес. С помощта на лъжица правим леки движения наподобяващи вълнички. Отгоре разпределяме вишните като леко ги притискаме в тестото.
  7. Печем кейка в загряла фурна с вентилатор на 180С за около 35-40мин. След като е готов го охлаждаме напълно:
Продукти за крема:
  • 250мл. мляко
  • 20гр. ванилов пудинг
  • 70гр. захар
  • 1 жълтък
  • 90 гр. краве масло
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Загряваме прясното мляко на котлона.
  2. Смесваме жълтъка, пудинга и захарта. Добавяме част от горещото прясно мляко към тях.
  3. Добавяме получената смес към останалото прясно мляко и връщаме сместа на котлона докато крема се сгъсти.
  4. Полученият крем разбиваме с миксер и постепенно добавяме маслото и ванилията към него докато не се абсорбират напълно.
Пристягаме кейка с ринг за торти и върху него разпределяме крема:

Оставяме го да се охлади леко, а през това време приготвяме шоколадовата глазура:

- 100гр. черен шоколад
- 10гр. краве масло

Загряваме на водна баня шоколада и маслото.
Покриваме крема с шоколадовата глазура и с помощта на вилица правим леки вълнички за декорация.

Готовата торта е перфектна за сутрешно кафенце или за следобедна закуска на децата.
Тя е идеално съчетание на маслен кекс с леко кисели вишни и нежен крем!


Приятни почивни дни!
До скоро,
 приятели!

 

Коментари