Здравейте, приятели!
Напоследък все по-малко време ми остава за блога. Опитвам се да свикна с новото ежедневие - отново на работа след майчинство, детето на ясла, много малко време за домашни задължения и т.н.
През малкото ми останало свободно време гледам да не обръщам гръб на сладкото ми хоби и да се разтоварвам като създавам нещо вкусно и красиво.
Затова днес ще приготвя за вас една много вкусна малинова торта.
Получава се интересен баланс между леко киселите малини и сладостта на белия шоколад.
Понеже исках малините да са ароматни и вкусни - поръчах на една колежка да ми донесе домашни малинки.
Няма по-вкусни десерти от тези приготвени с домашни, сезонни плодове!
Надявам се да ви хареса днешното ми предложение - приятно четене!
Продукти за блатовете:
/за 3ри блата с диаметър 20см./
- 3бр. яйца
- 110гр. захар
- 120гр. брашно
- 2бр. ванилия
Приготвяне:
- Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
- Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
- Към разбитите жълтъци прибавяме с шпатула разбитите белтъци.
- Пресяваме брашното със сито и го прибавяме постепенно към сместа.
- Разпределяме сместа в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене.
- Печем блатовете в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Продукти за пласта от малини:
/за 2ва пласта с диаметър 20см./
- 250гр. малини (пресни или замръзени)
- 2 с.л. захар (ако желаете да е по-сладка тортата увеличете количеството на захарта)
- 1/3 ч.ч. вода
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. желатин
Приготвяне:
- Загряваме на котлона малините, захарта, водата и лимоновия сок.
- Като омекнат малините ги махаме от котлона и с помощта на цедка ги прецеждаме от семките.
- Разтваряме желатина в студена вода и като набъбне го добавяме към все още горещото малиново кули.
- Разпределяме готовата смес в две алуминиеви форми, застлани с прозрачно фолио. Оставяме ги да стегнат във фризера, а през това време приготвяме крема.
Продукти за крема:
- 200гр. бял шоколад
- 60гр. краве масло
- 400гр. заквасена сметана
- 100мл. сладкарска сметана
- ванилия
Приготвяне:
- Маслото и белият шоколад се разтопяват поотделно на водна баня и след като се охладят се смесват.
- Добавяме заквасената сметана, ванилията и предварително разбитата сладкарска сметана.
Сглобяване на тортата:
Редуваме:
- блат
- напояваме го със сок от малини
- крем с бял шоколад
- разпределяме върху него пресни малини:
- върху тях слагаме пласта от малини:
Повтавяме тази последователност докато свършат блатовете.
Накрая измазваме тортата с останалия крем.
За декорация на тортата съм използвала:
пресни малини, фунийка от мини сладолед, захарни перлички, кокосови стърготини и цветя:
Ето и в разрез:
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар