Мус пастички с огледална глазура



Привет!
Преди може би повече от два месеца си  бях поръчала формите за тези пастички от АлиЕкспес и когато най-накрая пристигнаха нямах търпение да ги изпробвам!
Вариантите за пълнежа им са многообразни, но като цяло имаме: блат за основа, два вида мус - шоколадов/плодов и огледална глазура за безупречен финал!
Наистина този вид торти са уникални със своя съвършен външен вид!

Да се залавяме за работа!
Приятно четене!

Продукти за блата:
/За блат съм използвала рецепта за бисквити "Котешки езичета"/
  • 2бр. белтъци
  • 70гр. пудра захар
  • ванилия
  • 50гр. краве масло
  • 80гр. брашно
Приготвяне:
  1. Разбиваме белтъците с пудрата захар и ванилията на сняг.
  2. Добавяме разтопеното (поизстинало) краве масло и продължаваме да разбиваме
  3. Пресяваме брашното със сито и го добавяме към сместа.
  4. Върху хартия за печене разстиламе блата и го изравняваме.
  5. Печем го в загряла фурна на 200С за около 10мин. 
  6. От получения блат изрязваме шест кръгчета с диаметър малко по-малък от този на формата за пастичките.
Продукти за муса с малини:
  • 1 банан
  • шепа малини
  • 50мл. сладкарска сметана
  • 1 с.л. пудра захар
  • червена боя (по желание)
Приготвяне:
  1. Пасираме банана и малините.
  2. Разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем и я добавяме към малиновия крем.
  3. Разпределяме сместа във силиконова форма за бонбони (или лед) и я оставяме във фризера да се замрази напълно.
Продукти за муса от бял шоколад:
  • 100гр. бял шоколад
  • 100мл. сладкарска сметана
  • 2бр. жълтъци
  • 1 бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Разтопяваме шоколада на водна баня. Оставяме го леко да се поохлади.
  2. Разбъркваме жълтъците и ванилията и ги добавяме към шоколада.
  3. Накрая разбиваме и сладкарската сметана и с помощта на шпатула я добавяме към сместа.
Сглобяване на пастичките:

- разпределяме малко от муса от бял шоколад
- поставяме замразените сърца от малиновия мус (като слагаме по две половинки на всяка  пастичка)

- върху тях покриваме с още малко мус от бял шоколад
- завършваме  като поставяме блат на всяка пастичка (може да напоите блата с малко прясно мляко преди да го сложите, за да не остане прекалено твърд!)

- оставяме ги във фризера да замръзнат напълно

Продукти за огледалната глазура:
  • 100гр. бял шоколад
  • 100гр. глюкоза
  • 100гр. захар
  • 50гр. вода
  • 7гр. желатин
  • 70гр. кондензирано мляко (подсладено)
Приготвяне:
Рецептата ми е адаптирана от супер талантливата Йоли. Тя е обяснила много подробно как се приготвя тази глазура. Етапите са следните:
  1. В малка тенджерка загряваме глюкозата, захарта и водата. Оставяме ги да кипнат и малко след това ги махаме от котлона.
  2. Във висок съд начупваме белият шоколад. Заливаме го с топлия сироп и разбъркваме до пълното му разтопяване.
  3. Заливаме желатина с 2 с.л. вода и го оставяме да набъбне.
  4.  Добавяме набъбналия желатин и кондензираното мляко към шоколадовата смес. Пасираме всичко с пасатор (гледаме да не вдигаме пасатора по време на пасирането, за да не вкараме допълнително мехурчета в сместа). 
  5. Прецеждаме глазурата през фина цедка, за да е още по-гладка.
Полагане на глазурата върху пастичките:

- температурата на глазурата трябва да бъде 35С (аз нямам термометър, затова я мерих на око)
- пастичките трябва да са напълно замразени
- по желание може да оцветим глазурата в различни цветове

Ако ни остане глазура може да я съхраним до няколко седмици в хладилник или до няколко месеца във фризер!

Ето го и крайният резултат:

А ето и пастичките отвътре:

Малки "бижута", но с малко повече компоненти.
Получават се много изискани десерти и мен лично много ме впечатляват!

Приятна неделна вечер!

Коментари