Привет!
Преди може би повече от два месеца си бях поръчала формите за тези пастички от АлиЕкспес и когато най-накрая пристигнаха нямах търпение да ги изпробвам!
Вариантите за пълнежа им са многообразни, но като цяло имаме: блат за основа, два вида мус - шоколадов/плодов и огледална глазура за безупречен финал!
Наистина този вид торти са уникални със своя съвършен външен вид!
Да се залавяме за работа!
Приятно четене!
Продукти за блата:
/За блат съм използвала рецепта за бисквити "Котешки езичета"/
- 2бр. белтъци
- 70гр. пудра захар
- ванилия
- 50гр. краве масло
- 80гр. брашно
Приготвяне:
- Разбиваме белтъците с пудрата захар и ванилията на сняг.
- Добавяме разтопеното (поизстинало) краве масло и продължаваме да разбиваме
- Пресяваме брашното със сито и го добавяме към сместа.
- Печем го в загряла фурна на 200С за около 10мин.
- От получения блат изрязваме шест кръгчета с диаметър малко по-малък от този на формата за пастичките.
Продукти за муса с малини:
- 1 банан
- шепа малини
- 50мл. сладкарска сметана
- 1 с.л. пудра захар
- червена боя (по желание)
Приготвяне:
- Пасираме банана и малините.
- Разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем и я добавяме към малиновия крем.
- 100гр. бял шоколад
- 100мл. сладкарска сметана
- 2бр. жълтъци
- 1 бр. ванилия
Приготвяне:
- Разтопяваме шоколада на водна баня. Оставяме го леко да се поохлади.
- Разбъркваме жълтъците и ванилията и ги добавяме към шоколада.
- Накрая разбиваме и сладкарската сметана и с помощта на шпатула я добавяме към сместа.
Сглобяване на пастичките:
- разпределяме малко от муса от бял шоколад
- поставяме замразените сърца от малиновия мус (като слагаме по две половинки на всяка пастичка)
- върху тях покриваме с още малко мус от бял шоколад
- завършваме като поставяме блат на всяка пастичка (може да напоите блата с малко прясно мляко преди да го сложите, за да не остане прекалено твърд!)
- оставяме ги във фризера да замръзнат напълно
- 100гр. бял шоколад
- 100гр. глюкоза
- 100гр. захар
- 50гр. вода
- 7гр. желатин
- 70гр. кондензирано мляко (подсладено)
Приготвяне:
Рецептата ми е адаптирана от супер талантливата Йоли. Тя е обяснила много подробно как се приготвя тази глазура. Етапите са следните:
- В малка тенджерка загряваме глюкозата, захарта и водата. Оставяме ги да кипнат и малко след това ги махаме от котлона.
- Във висок съд начупваме белият шоколад. Заливаме го с топлия сироп и разбъркваме до пълното му разтопяване.
- Заливаме желатина с 2 с.л. вода и го оставяме да набъбне.
- Добавяме набъбналия желатин и кондензираното мляко към шоколадовата смес. Пасираме всичко с пасатор (гледаме да не вдигаме пасатора по време на пасирането, за да не вкараме допълнително мехурчета в сместа).
- Прецеждаме глазурата през фина цедка, за да е още по-гладка.
Полагане на глазурата върху пастичките:
- температурата на глазурата трябва да бъде 35С (аз нямам термометър, затова я мерих на око)
- по желание може да оцветим глазурата в различни цветове
Ако ни остане глазура може да я съхраним до няколко седмици в хладилник или до няколко месеца във фризер!
Коментари
Публикуване на коментар