Торта "Бялата Неделя"


Здравейте!
Днес искам да ви покажа как да направите вкусната торта "Бяла Неделя" у дома.
Мисля, че доста се доближих до автентичния вкус на тази емблематична торта.

Компонентите в нея са малко повече, но искам да ви уверя, че целия труд си  заслужава!
Подарете си това вкусно изживяване!

Продукти за блата:
/за три блата с размер 20см./
  • 3бр. яйца
  • 90гр. захар
  • 80гр. брашно
  • 25гр. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
  2. Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
  3. Към разбитите жълтъци прибавяме с шпатула разбитите белтъци.
  4. Пресяваме със сито брашното, какаото и бакпулвера. Добавяме ги постепенно към сместа.
  5. Разпределяме сместа в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене.
  6. Печем в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Продукти за ореховия крокан:
  • 100гр. захар
  • 50гр. орехи
Приготвяне:
  1. Разтопяваме захарта на котлона.
  2. Добавяме орехите и леко разбъркваме.
  3. Изсипваме горещия карамел върху хартия за печене и оставяме да се охлади.
  4. След като изстине начупваме карамела и го разбиваме в кухненски чопър.
Сироп:
  • 50гр. захар
  • 100мл. вода
Приготвяне:
  1. Загряваме захарта и водата на котлона. 
  2. Оставяме ги да поврят за кратко, докато леко се сгъсти  сиропа.
Продукти за млечно-масления крем:
  • 250мл. прясно мляко
  • 100гр. захар
  • 30гр. брашно
  • 10гр. нишесте
  • 50гр. краве масло
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Разтваряме брашното и нишестето в 100мл. от прясното мляко.
  2. Останалото прясно мляко, захарта и ванилията слагаме на котлона да заврат.
  3. Постепенно добавяме брашнената смес към горещото мляко и разбъркваме докато се сгъсти крема. (При необходимост прецеждаме готовия крем през гевгир!)
  4. Към още горещия крем добавяме кравето масло.
  5. Готовият крем покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади.
Продукти за сметановия крем:
  • 200мл. животинска сметана (напр. Пилос от Лидл)
  • 120мл. растителна сметана (напр. Мегле)
  • 30 гр. захар
  • ванилия
Приготвяне:
Разбиваме всички продукти с миксер на пухкав крем.

Сглобяване на тортата:

- Първия блат напояваме със сироп и пристягаме в ринг за торти
- Следва: маслено-млечен крем, а върху него поръсваме с ореховия крокан
- продължаваме с: блат-сироп-сметанов крем-орехов крокан-блат-сироп

Оставяме тортата да стегне така за около 4-5часа.

Освобождаваме я от ринга и я измазваме със сметановия крем.
 (заделяме малко сметанов крем и за борда от розички)

По периферията на тортата слагаме орехов крокан:

Декорация:

- Ганаж от бял шоколад:
50гр. бял шоколад
50мл. сладкарска сметана
20гр. краве масло

- паяжина от черен шоколад:
30гр. натурален шоколад
30гр. сладкарска сметана

- Труфели от черен шоколад


Ето и тортата в разрез:

Много вкусно предложение!
Опитайте у дома!

До скоро!


Коментари