
Здравейте!
Днес искам да ви покажа как да направите вкусната торта "Бяла Неделя" у дома.
Мисля, че доста се доближих до автентичния вкус на тази емблематична торта.
Компонентите в нея са малко повече, но искам да ви уверя, че целия труд си заслужава!
Подарете си това вкусно изживяване!
Продукти за блата:
/за три блата с размер 20см./
- 3бр. яйца
- 90гр. захар
- 80гр. брашно
- 25гр. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
Приготвяне:
- Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
- Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
- Към разбитите жълтъци прибавяме с шпатула разбитите белтъци.
- Пресяваме със сито брашното, какаото и бакпулвера. Добавяме ги постепенно към сместа.
- Разпределяме сместа в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене.
- Печем в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Продукти за ореховия крокан:
- 100гр. захар
- 50гр. орехи
Приготвяне:
- Разтопяваме захарта на котлона.
- Добавяме орехите и леко разбъркваме.
- Изсипваме горещия карамел върху хартия за печене и оставяме да се охлади.
- След като изстине начупваме карамела и го разбиваме в кухненски чопър.
Сироп:
- 50гр. захар
- 100мл. вода
Приготвяне:
- Загряваме захарта и водата на котлона.
- Оставяме ги да поврят за кратко, докато леко се сгъсти сиропа.
Продукти за млечно-масления крем:
- 250мл. прясно мляко
- 100гр. захар
- 30гр. брашно
- 10гр. нишесте
- 50гр. краве масло
- 2бр. ванилия
Приготвяне:
- Разтваряме брашното и нишестето в 100мл. от прясното мляко.
- Останалото прясно мляко, захарта и ванилията слагаме на котлона да заврат.
- Постепенно добавяме брашнената смес към горещото мляко и разбъркваме докато се сгъсти крема. (При необходимост прецеждаме готовия крем през гевгир!)
- Към още горещия крем добавяме кравето масло.
- Готовият крем покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади.
Продукти за сметановия крем:
- 200мл. животинска сметана (напр. Пилос от Лидл)
- 120мл. растителна сметана (напр. Мегле)
- 30 гр. захар
- ванилия
Приготвяне:
Разбиваме всички продукти с миксер на пухкав крем.

Сглобяване на тортата:
- Първия блат напояваме със сироп и пристягаме в ринг за торти

- Следва: маслено-млечен крем, а върху него поръсваме с ореховия крокан

- продължаваме с: блат-сироп-сметанов крем-орехов крокан-блат-сироп
Оставяме тортата да стегне така за около 4-5часа.
Освобождаваме я от ринга и я измазваме със сметановия крем.
(заделяме малко сметанов крем и за борда от розички)
По периферията на тортата слагаме орехов крокан:


Декорация:
- Ганаж от бял шоколад:
50гр. бял шоколад
50мл. сладкарска сметана
20гр. краве масло
- паяжина от черен шоколад:
30гр. натурален шоколад
30гр. сладкарска сметана
- Труфели от черен шоколад

Ето и тортата в разрез:

Много вкусно предложение!
Опитайте у дома!
До скоро!
Коментари
Публикуване на коментар