Шарлота с праскови и маскарпоне


Здравейте, скъпи читатели!
Днескашната ми рецепта е за една много лека и плодова торта!
Тортата може да се направи с всякакви плодове - според сезона или според вкуса ни.
Аз реших да я направя с праскови, понеже е лято и сега те са най-вкусни!

Получи се много приятна торта и със сигурност ще я пробвам по-нататък и с други плодове!

Продукти за блата:
/блат с размер 20см./
  • 1бр. яйце
  • 35гр. захар
  • 40гр. брашно
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцето на жълтък и белтък, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
  2. Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
  3. Към разбития жълтък прибавяме с шпатула разбития белтък.
  4. Пресяваме със сито брашното и го добавяме с помощта на шпатула към сместа.
  5. Разпределяме готовата смес в алуминиева форма, застлана с хартия за печене.
  6. Печем в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Продукти за прасковения крем:
  • 2бр. средно големи праскови
  • 2с.л. захар
  • 1ч.л. желатин
Приготвяне:
  1. Обелваме прасковите и ги нарязваме на малки парченца.
  2. Слагаме ги на котлона със захарта и ги оставяме да омекнат.
  3. Пасираме прасковите и ги прецеждаме през фина цедка.
  4. Оставяме желатина да набъбне в малко студена вода и го добавяме към все още горещия прасковен крем.
  5. Разпределяме сместа в две алуминиеви форми с размер 20см. застлани със стреч фолио. Оставяме ги да стегнат така във фризера.
Продукти за крема:
  • 250гр. маскарпоне
  • 400гр. заквасена сметана
  • 100гр. пудра захар
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Разбиваме с миксер маскарпонето, пудрата захар и ванилията.
  2. Добавяме заквасената сметана с помощта на шпатула.
Още необходими продукти:
- 200гр. бишкоти
- 100мл. сладкарска сметана
- 100мл. сок от праскови (за сиропиране)
- 2бр. праскови за декорация

Сглобяване на тортата:

- Поставяме блата за осонова на тортата в десертна чиния. Напояваме блата и всяка бишкота със сока от праскови. Подреждаме бишкотите** и ги пристягаме с ринг за торти.
**отрязваме крайчетата на всяка бишкота, за да бъде по стабилна тортата в чинията
 
- Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем. Използваме я за един вид "замазка" на бишкотите. Това го правим, за да не излезе крема извън бишкотите.

- Изливаме половината от крема с маскарпоне:

- Слагаме първия замразен пласт от праскови:


- Върху него разпределяме останалите ни парченца от бишкотите:

- Слагаме другата половина от крема с маскарпоне
- Завършваме тортата с втория замразен пласт от праскови

За декорация:
Нарязваме прасковите на малки резенчета и ги подреждаме върху тортата.
По желание разтваряме малко желатин и с помощта на четка намазваме прасковите.
Така те ще станат по-лъскави и ще се запазят за по-дълго време.

Ето и в разрез:

Лека и много плодова наслада!

Да ви е сладко!



Коментари