Въпреки промяната във времето, моето настроение е още лятно!
Затова мисля максимално да се възползвам от последните летни плодове в магазините и да ви покажа рецепта за една торта с мнооого пъпеш!
В нея пъпеша присъства в блатовете, в крема и, разбира се, в декорацията!
Много лесна и свежа наслада!
Приятно четене!
Продукти за блата:
/за три блата с размер 20см./
- 1бр. яйце
- 1/3 ч.ч. захар
- ванилия
- 1/2 ч.ч. пюре от пъпеш
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
Приготвяне:
- Разбиваме яйцето, захарта и ванилията с миксер.
- Нарязваме пъпеша на парченца и го пасираме с пасатор.
- Добавяме пъпешовото пюре и олиото към яйчната смес и разбиваме за кратко.
- Пресяваме през сито брашното, бакпулвера, содата и солта.
- Добавяме ги към сместа и ги разбъркваме с шпатула докато се хомогенизират.
- Разпределяме сместа в три алуминиеви формички, застлани с хартия за печене.
- Печем в загряла фурна на 180С за около 15мин.
Продукти за крема:
- 250-300гр. пюре от пъпеш
- 3 с.л. пудра захар
- 1 с.л. есенция ванилия
- 200мл. сладкарска сметана
- 1 ч.л. желатин
Приготвяне:
- Нарязваме пъпеша на парченца и заедно със захарта и ванилията го пасираме с пасатор.
- Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
- Смесваме пъпешовото пюре с разбитата сметана докато се хомогенизират напълно.
- Оставяме желатина да набъбне в малко студена вода, след което го разтопяваме на водна баня и го добавяме към крема.
Сглобяване на тортата:
Вземаме подходяща подложка (чиния) за сервиране и ринг за торти и започваме да подреждаме тортата като редуваме:
Декорация:
Топчици от пресен пъпеш, който съм намазала с желатин за блясък!
Коментари
Публикуване на коментар