Пъпешова торта

 
Въпреки промяната във времето, моето настроение е още лятно!
Затова мисля максимално да се възползвам от последните летни плодове в магазините и да ви покажа рецепта за една торта с мнооого пъпеш!
В нея пъпеша присъства в блатовете, в крема и, разбира се, в декорацията!

Много лесна и свежа наслада!
Приятно четене!

Продукти за блата:
/за три блата с размер 20см./
  • 1бр. яйце
  • 1/3 ч.ч. захар
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. пюре от пъпеш
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
Приготвяне: 
  1. Разбиваме яйцето, захарта и ванилията с миксер.
  2. Нарязваме пъпеша на парченца и го пасираме с пасатор.
  3. Добавяме пъпешовото пюре и олиото към яйчната смес и разбиваме за кратко.
  4. Пресяваме през сито брашното, бакпулвера, содата и солта.
  5. Добавяме ги към сместа и ги разбъркваме с шпатула докато се хомогенизират.
  6. Разпределяме сместа в три алуминиеви формички, застлани с хартия за печене.
  7. Печем в загряла фурна на 180С за около 15мин.
Продукти за крема:
  • 250-300гр. пюре от пъпеш
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. есенция ванилия
  • 200мл. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. желатин
Приготвяне:
  1. Нарязваме пъпеша на парченца и заедно със захарта и ванилията го пасираме с пасатор.
  2. Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
  3. Смесваме пъпешовото пюре с разбитата сметана докато се хомогенизират напълно.

  4. Оставяме желатина да набъбне в малко студена вода, след което го разтопяваме на водна баня и го добавяме към крема.
Сглобяване на тортата:  
Вземаме подходяща подложка (чиния) за сервиране и ринг за торти и започваме да подреждаме тортата като редуваме:
 блат-крем-блат и така докато свъшат блатовете.


Декорация:
Топчици от пресен пъпеш, който съм намазала с желатин за блясък!
 
Ето и разрез:
 
Да ви е сладко и лятно!

 

 



Коментари