Времето навън започва постепенно да се захлажда и есента все повече започва да напомня за себе си!
Но въпреки носталгията по отминалите летни дни, есента води със себе си едно много приятно усещане за уют и хармония!
Много обичам тая промяна - пъстрите багри на есента и многообразните есенни плодове и зеленчуци - ябълки, круши, грозде, тикви и т.н.
Време за равносметка и промяна към по-добро!
Днес ще ви представя една класическа френска рецепта, която както повечето от вас, може би, знаят е направена по-погрешка. Авторката й е една от двете сестри Татен, която в бързината си да приготви десерт за нарастналата клентела в семейния им хотел забравила да сложи тесто на ябълковия пай. Впоследствие слага тестото върху самите ябълки и така пече тарта. И така този "сбъркан десерт" добива световна популярност с хрупкавата си бисквитена основа и карамелизирани ябълки!
Необходими продукти:
/малък тарт - около 3-4парчета/
- 2бр. големи ябълки (по-кисели)
- 80гр. захар
- 15гр. краве масло
- 1 с.л. лимонов сок
За тестото:
- 100гр. брашно
- 50гр.краве масло
- 2 с.л. пудра захар
- 1-2 с.л. студена вода
- 1 ванилия
Приготвяне:
- Ябълките се почистват и нарязват на "лодки".
- Захарта се загрява до получаване на светал карамел. Прибавя се маслото, ябълките и лимоновия сок. Оставят се така докато карамелът хубаво обгърне ябълките.
- Брашното, маслото, пудрата захар и ванилията се разбиват в кухненски чопър, докато станат на трохи. Добавяме водата и отново разбиваме с чопъра. Оформяме тестото на топка и го оставяме да стегне в хладилник за около 30мин.
Печем тарта в загрята фурна с вентилатор на 200С за около 30мин.
Коментари
Публикуване на коментар