Френска селска торта с боровинково сладко


Днес ще ви представя една класическа и много популярна рецепта за торта.
Използват се достъпни продукти и се получава доста икономична торта.
Харесва ми също това, че въпреки многото си блатове се получава лека торта, която не е прекалено сладка!

Приятно четене и готвене!

Продукти за блатовете:
/за 5 блата с размер 20см.)
  • 1 яйце (малко)
  • 75гр. захар
  • ванилия
  • 100мл. прясно мляко
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 25гр. краве масло
  • 200гр. брашно
Приготвяне:
  1. В тенджерка разбиваме с миксер яйцето, захарта и ванилията.

  2. Добавяме меда, содата, прясното мляко и маслото. Варим на котлона на средна температура при непрекъснато бъркане за около 10мин (или докато сместа добие карамелен цвят).

  3. Оставяме сместа да поизстине, след което добавяме пресятото през сито брашно. Замесваме тестото и го разделяме на 5 равни по големина топки.

  4. Разточваме всяка топка директно върху хартия за печене. Оформяме кръг с капак на малка тенджерка или друг удобен за нас предмет. Преди печене блатовете се надупчват с вилица.
Печем блатовете в загрята фурна на 180С за около 5мин./всеки блат.

Продукти за крема:
  • 2бр. заквасена сметана (от по 370/400гр.)
  • 3 с.л. пудра захар
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:

Разбъркваме заквасената сметана, пудрата захар и ванилията с шпатула. Не използваме миксер, за да не втечним сметаната!!!

Подреждане на тортата:

Редуваме блат-крем-сладко от боровинки....и така докато свършат блатовете!

Обичам да слагам повече от боровинковото сладко! 
Просто е ужасно вкусно!

Накрая измазваме цялата торта с крем и я наръсваме обилно със смлени орехи!

Ето и разрез:


Получава се обикновена, но същевременно много вкусна торта!
Насладете й се!


Коментари