Здравейте!
Рецептата за днешната публикация бях подготвила за качване в блога може би преди около месец. Но за съжаление изкарахме един доста тежък месец Ноември....
Дъщеря ни два пъти влиза в болница. Сега слава на бога вече е сравнително по-добре.
Гледаме се вкъщи, понеже заради пандемичната обстановка затвориха ясли, детски градини и кажи речи всичко....Но от друга страна това не е чак толкова голяма беда, понеже имаме време отново да прекараме малко по-вече време заедно у дома!
Дано вече оставим лошото зад себе си и с усмивка и вяра посрещнем предстоящите светли празници! Защото след всяка една буря отново изгрява слънцето, нали така!?
И така....да се залавяме да готвим!
Днес ще ви представя една безглутенова бадемова торта с много лек сметанов крем!
Продукти за блатовете:
- 200гр. бадеми
- 3 с.л. бадемово брашно
- 4бр. белтъци
- 100гр. захар
- 2бр. ванилия
Приготвяне:
- Бланшираме бадемите като ги пускаме за около 1мин. във вряла вода.
- Към разбитите белтъци прибавяме постепенно смлените бадеми и бадемовото брашно, докато не се хомогенизират напълно.
- Печем блатовете в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Приготвяне на вишните:
- 1/2 ч.ч. замразени вишни (малини) или друг плод (по избор)
- 2 с.л. пудра захар
Загряваме вишните и захарта на котлона и след като сиропа от вишните се редуцира, ги оставяме да изстинат.
- 200мл. растителна сметана (напр. Мегле)
- 200мл. животинска сметана (напр. Пилос, от Лидл)
- 50гр. захар
- 2бр. ванилия
Приготвяне:
- Разбиваме по отделно двата вида сметана с по равно количество от захарта.
- Внимателно смесваме двета смеси.
Сглобяване на тортата:
Редуваме блат - сметана - вишни и така докато свършат блатовете
Оставяме част от сметаната за измазване на тортата!
Декорация:
- розички (100мл. сладкарска сметана + сироп от вишни)
- филирани бадеми
Коментари
Публикуване на коментар