Бадемова торта с вишни

 

Здравейте!
Рецептата за днешната публикация бях подготвила за качване в блога може би преди около месец. Но за съжаление изкарахме един доста тежък месец Ноември....
Дъщеря ни два пъти влиза в болница. Сега слава на бога вече е сравнително по-добре.
Гледаме се вкъщи, понеже заради пандемичната обстановка затвориха ясли, детски градини и кажи речи всичко....Но от друга страна това не е чак толкова голяма беда, понеже имаме време отново да прекараме малко по-вече време заедно у дома!

Дано вече оставим лошото зад себе си и с усмивка и вяра посрещнем предстоящите светли празници! Защото след всяка една буря отново изгрява слънцето, нали така!?

И така....да се залавяме да готвим!
Днес ще ви представя една безглутенова бадемова торта с много лек сметанов крем!

Продукти за блатовете:
/3ри блата с размер 20см./

  • 200гр. бадеми
  • 3 с.л. бадемово брашно
  • 4бр. белтъци
  • 100гр. захар
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Бланшираме бадемите като ги пускаме за около 1мин. във вряла вода.
  2. Обелваме ги и ги запичаме във фурната за кратко.
  3. Оставяме ядките да поизстинат, а през това време разбиваме белтъците, захарта и ванилията на сняг.
  4. Смиламе бадемите в кухненски чопър, като ги оставяме на по-едри парченца.
  5. Към разбитите белтъци прибавяме постепенно смлените бадеми и бадемовото брашно, докато не се хомогенизират напълно.
  6. Разпределяме готовата смес в три алуминиеви форми, застлани с хартия за печене.
  7. Печем блатовете в загряла фурна на 180С за около 20мин.
Приготвяне на вишните:
  • 1/2 ч.ч. замразени вишни (малини) или друг плод (по избор)
  • 2 с.л. пудра захар
Загряваме вишните и захарта на котлона и след като сиропа от вишните се редуцира, ги оставяме да изстинат.

Продукти за крема:
  • 200мл. растителна сметана (напр. Мегле)
  • 200мл. животинска сметана (напр. Пилос, от Лидл)
  • 50гр. захар
  • 2бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Разбиваме по отделно двата вида сметана с по равно количество от захарта.
  2. Внимателно смесваме двета смеси.
Сглобяване на тортата:

Редуваме блат - сметана - вишни и така докато свършат блатовете

Оставяме част от сметаната за измазване на тортата!

Декорация:
- розички (100мл. сладкарска сметана + сироп от вишни)
- филирани бадеми


Ето и разрез:

Надявам се да ви е допаднало днешното предложение!
До нови среши!

Пазете се и бъдете здрави!

Коментари