Здравейте, приятели!
Рецептата, която ще ви представя днес е за Коледно руло, оформено като пънче на дърво.
Много съм доволна от крайния резултат! Наистина стана много красиво и коледно!
А за вкусът - мога да гарантирам, че ще ви хареса!
И така да се залавяме да готвим!
Продукти за блата:
- 5бр. яйца
- 120гр. захар
- 2бр. ванилия
- 30гр. какао
- 60гр.брашно
Приготвяне на блата:
- Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете слагаме по равно количество от захарта.
- Разбиваме жълтъците и захарта на пухкав крем. Добавяме какаото към тях и продължаваме да разбиваме докато се хомогенизират продуктите.
- Разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към какаовата смес с помощта на шпатула.
- Пресяваме брашното със сито и го добавяме постепенно към яйчната смес.
Печем в загряла фурна на 150С за около 20мин.
Изваждаме готовия блат от фурната и го оставяме да се охлади напълно!
През това време се залавяме с приготвянето на крема!
Продукти за крема:
- 250гр. Маскарпоне
- 200гр. заквасена сметана
- 50гр. захар
- ванилия
Приготвяне на крема:
- Разбиваме маскарпонето със захарта и ванилията докато захарта не се стопи напълно.
- Добавяме заквасената сметана към сместа с помощта на шпатула.
Слагаме готовия блат върху леко навлажнена кърпа(тензух) - това се прави, за да се навие по-лесно рулото, без да се начупи.
Разпределяме готовия крем върху блата и започваме да навиваме на руло. Завиваме рулото от към по-дългата част.
Слагаме рулото в чиния(поднос) за сервиране. Изрязваме крайчетата на рулото и ги поставяме отгоре и отстрани, така че да наподоби дънер на дърво.
Продукти за глазурата:
Поръсваме рулото с пудра захар (наподобяваща сняг върху пънчето).Декорация: Целувки "Гъбки", Сладък мъх, шоколадови кръгчета, имел от фондан и нар.
Целувки "Гъбки":
- 1 белтък
- 60гр. захар
- ванилия
- 25гр. пудра захар
- шоколад за слепване
- какао за поръсване
Приготвяне:
- Белтъка, захарта и ванилията се слагат на водна баня. Бърка се докато захарта не се стопи напълно.
- Разбиваме белтъка с миксера на средна скорост докато получим твърд меренг.
- Добавяме пудрата захар към сместа с помощта на шпатула.
- Готовите гъбки слепваме с разтопен шоколад и оставяме да стегнат обърнати надолу за една нощ. Поръсваме ги леко с какао за още по-завършен вид!
Сладък мъх:
/адаптирано от Вкусно с Йоли/
- 1 яйце
- 30гр. глюкоза
- 12гр. захар
- ванилия
- 25гр. брашно
- 5гр. бакпулвер
- зелена боя
Приготвяне:
- Разбиваме яйцето,захарта, глюкозата и ванилията на пухкав крем. Добавяме зелената боя и продължаваме да разбиваме.
- Пресяваме брашното и бакпулвера и с помощта на шпатула ги добавяме към яйчната смес.
- Изсипваме сместа в 3-4бр. чашки и печем в микровълнова фурна за около 1мин.
- Готовите кексчета обръщаме върху решетка и ги оставяме така да изстинат напълно.
Ето и готовото Коледно пънче:
Светли празници!
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар