Коледно пънче

 

Здравейте, приятели!
Рецептата, която ще ви представя днес е за Коледно руло, оформено като пънче на дърво.
Много съм доволна от крайния резултат! Наистина стана много красиво и коледно!
А за вкусът - мога да гарантирам, че ще ви хареса!

И така да се залавяме да готвим!

Продукти за блата:
  • 5бр. яйца
  • 120гр. захар
  • 2бр. ванилия
  • 30гр. какао
  • 60гр.брашно
Приготвяне на блата:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци, като и на двете слагаме по равно количество от захарта. 

  2. Разбиваме жълтъците и захарта на пухкав крем. Добавяме какаото към тях и продължаваме да разбиваме докато се хомогенизират продуктите.
  3. Разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към какаовата смес с помощта на шпатула.
  4. Пресяваме брашното със сито и го добавяме постепенно към яйчната смес.
  5. Разпределяме готовата смес в голяма тава, застлана с хартия за печене.
Печем в загряла фурна на 150С за около 20мин.

Изваждаме готовия блат от фурната и го оставяме да се охлади напълно!
През това време се залавяме с приготвянето на крема!

Продукти за крема:
  • 250гр. Маскарпоне
  • 200гр. заквасена сметана
  • 50гр. захар
  • ванилия
Приготвяне на крема:
  1. Разбиваме маскарпонето със захарта и ванилията докато захарта не се стопи напълно.
  2. Добавяме заквасената сметана към сместа с помощта на шпатула.
Слагаме готовия блат върху леко навлажнена кърпа(тензух) - това се прави, за да се навие по-лесно рулото, без да се начупи.
Разпределяме готовия крем върху блата и започваме да навиваме на руло. Завиваме рулото от към по-дългата част.

Слагаме рулото в чиния(поднос) за сервиране. Изрязваме крайчетата на рулото и ги поставяме отгоре и отстрани, така че да наподоби дънер на дърво.

Продукти за глазурата:
  • 100гр. натурален шоколад
  • 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
  1. Загряваме сметаната на котлона до завиране.
  2. Махаме я от котлона и добавяме начупения шоколад. Бъркаме докато сместа се хомогенизира напълно.
  3. Оставяме сместа да изстине и да се сгъсти, след което нанасяме глазурата върху рулото.
Поръсваме рулото с пудра захар (наподобяваща сняг върху пънчето).

Декорация: Целувки "Гъбки", Сладък мъх, шоколадови кръгчета, имел от фондан и нар.

Целувки "Гъбки":
  • 1 белтък
  • 60гр. захар
  • ванилия
  • 25гр. пудра захар
  • шоколад за слепване
  • какао за поръсване
Приготвяне:
  1. Белтъка, захарта и ванилията се слагат на водна баня. Бърка се докато захарта не се стопи напълно.

  2. Разбиваме белтъка с миксера на средна скорост докато получим твърд меренг.
  3. Добавяме пудрата захар към сместа с помощта на шпатула.
  4. С помощта на кухненски пош шприцоваме целувките като правим два вида - едното за стебло, а другото за капаче на гъбката. Печем в загряла фурна на 90С за около 1 час.

  5. Готовите гъбки слепваме с разтопен шоколад и оставяме да стегнат обърнати надолу за една нощ. Поръсваме ги леко с какао за още по-завършен вид!
Сладък мъх:
/адаптирано от Вкусно с Йоли/
  • 1 яйце
  • 30гр. глюкоза
  • 12гр. захар
  • ванилия
  • 25гр. брашно
  • 5гр. бакпулвер
  • зелена боя
Приготвяне:
  1. Разбиваме яйцето,захарта, глюкозата и ванилията на пухкав крем. Добавяме зелената боя и продължаваме да разбиваме.
  2. Пресяваме брашното и бакпулвера и с помощта на шпатула ги добавяме към яйчната смес.

  3. Изсипваме сместа в 3-4бр. чашки и печем в микровълнова фурна за около 1мин.
  4. Готовите кексчета обръщаме върху решетка и ги оставяме така да изстинат напълно.
Ето и готовото Коледно пънче:

Светли празници!
До нови срещи!



Коментари