Това е първият турски сладкиш в моят кулинарен блог!
Рецептата научих от моята добра колежка и приятелка Фикрие!
Това не е типичния турски сиропиран десерт.
Получава се интересно съчетание от хрупкав кадаиф с орехи и нежен крем!
Много ми допадна тази рецепта.
Единствено следващия път бих направила някои подобрения, за които ще спомена малко по-нататък в публикацията.
Приятно четене!
Продукти за блатовете:
/за торта с диаметър 24см./
- 400гр. суров кадаиф
- 100гр. краве масло
- 5 с.л. захар
- 2бр. ванилия
- 1 1/2 орехи
Приготвяне:
- Пресният кадаиф трябва да се остави отворен за 3-4 часа в хладилник, за да се втвърди леко. След това се начупва на дребни пърченца.
- В дълбок тиган разтопяваме кравето масло и захарта. Оставяме ги леко да се карамелизират.
Продукти за крема:
- 1литър прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 2бр. ванилия
- 4 с.л. брашно
- 3 с.л. царевично нишесте
- 1 жълтък
- 200мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
- Към 200мл. от прясното мляко добавяме брашното, нишестето и жълтъка докато се смесят напълно.
- Останалото прясно мляко, захарта и ванилията се загряват на котлона.
- Постепено при непрекъснато бъркане добавяме брашняната смес към горещото прясно мляко. Бъркаме сместта докато се получи гъст крем.
- Готовият крем, покриваме със стреч фолио и го оставяме да изстине напълно.
Сглобяване на тортата:
Използваме ринг за торти. Разпределяме кадаифа на две части.
Слагаме първата част от кадаифа. Върху него разпределяме целия крем. Върху крема слагаме и останалата част от кадаифа.
***За друг път бих използвала целия кадаиф за основа, а върху крема само леко да поръся с кадаиф за украса. А може и да се изпробва да се направи сладкиша в чашки.
Ето готовия кадаиф - цял и в разрез:
Сладък и успешен ден!
До скоро!
Коментари
Публикуване на коментар