Кадаиф Малеби

  

Това е първият турски сладкиш в моят кулинарен блог!
Рецептата научих от моята добра колежка и приятелка Фикрие!

Това не е типичния турски сиропиран десерт.
Получава се интересно съчетание от хрупкав кадаиф с орехи и нежен крем!

Много ми допадна тази рецепта. 
Единствено следващия път бих направила някои подобрения, за които ще спомена малко по-нататък в публикацията.

Приятно четене!

Продукти за блатовете:
/за торта с диаметър 24см./
  • 400гр. суров кадаиф

  • 100гр. краве масло
  • 5 с.л. захар
  • 2бр. ванилия
  • 1 1/2 орехи
Приготвяне:
  1. Пресният кадаиф трябва да се остави отворен за 3-4 часа в хладилник, за да се втвърди леко. След това се начупва на дребни пърченца.
  2. В дълбок тиган разтопяваме кравето масло и захарта. Оставяме ги леко да се карамелизират.
  3. Смиламе орехите на едро с помощта на кухненски чопър.
  4. Изсипваме кадаифа и орехите към карамела. Запържваме ги на слаб огън, докато покафенеят.
Продукти за крема:
  • 1литър прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 2бр. ванилия
  • 4 с.л. брашно
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 1 жълтък
  • 200мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
  1. Към 200мл. от прясното мляко добавяме брашното, нишестето и жълтъка докато се смесят напълно.
  2. Останалото прясно мляко, захарта и ванилията се загряват на котлона.
  3. Постепено при непрекъснато бъркане добавяме брашняната смес към горещото прясно мляко. Бъркаме сместта докато се получи гъст крем.
  4. Готовият крем, покриваме със стреч фолио и го оставяме да изстине напълно.
  5. Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем. Добавяме я с помощта на шпатула към млечния крем.
Сглобяване на тортата:

Използваме ринг за торти. Разпределяме кадаифа на две части.
Слагаме първата част от кадаифа.
Върху него разпределяме целия крем. Върху крема слагаме и останалата част от кадаифа.

***За друг път бих използвала целия кадаиф за основа, а върху крема само леко да поръся с кадаиф за украса. А може и да се изпробва да се направи сладкиша в чашки.

Ето готовия кадаиф - цял и в разрез:


Сладък и  успешен ден!
До скоро!




Коментари