Торта "Дъга" с Еднорог

 

Здравейте, скъпи приятели!

Днес ще ви представя тортата, която направих за рождения ден на дъщеря ми  Катерина. 
Според изискванията й тя трябваше да бъде "розова" или по точно "озова" :)
Реших да я покрия изцяло с фондан (нещо, което правя за първи път) и да има фигурки и формички.
От вътре исках също да е интересна, затова направих блатовете в цветовете на дъгата. 
Като цяло се получи чудесна торта и на визия и на вкус! 
Всички останаха много  доволни - и малки, и големи!

Приятно четене!

Продукти за блатовете:
/за 6 блата с диаметър 20см./
  • 7бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2бр. ванилия
  • бои - лилава, синя, зелена, жълта, оранжева и червена
Приготвяне на блатовете:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.

  2. Белтъците разбиваме на сняг заедно със захарта и ванилиите.

  3. Към тях добавяме един по един жълтъците до пълното им хомогенизиране.
  4. Пресяваме брашното през сито и го добавяме към разбитите яйца като бъркаме за кратко.
  5. Разделяме готовата смес на 6 равни части. Всяка част оцветяваме в различна боя - лилава, синя, зелена, жълта, оранжева и червена.
  6. Разпределяме сместа в шест алуминиеви форми за печене, покрити с хартия за печене.
Печем блатовете в загряла фурна на 150С за около 10 мин.

Оставяме готовите блатове да се охладят, а през това време се залавяме с приготвянето на крема.


Продукти за крема:
  • 125гр. меко краве масло
  • 400мл. подсладено кондензирано мляко
  • 500гр. маскарпоне
  • 2бр. ванилия
  • 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
  1. Разбиваме с кравето масло с миксер на пухкав крем. Постепенно добавяме кондензираното мляко и продължаваме да разбиваме.

  2. Добавяме маскарпонето и ванилиите и разбъркваме за много кратко.
  3. Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем и с помощта на шпатула я добавяме към останалата смес.
Сглобяване на тортата:
Няма нищо сложно - просто редуваме:
 блат-крем-блат и така докато свършат блатовете ни.
 
По желание може леко да напоите блатовете с прясно мляко.

Оставяме от крема достатъчно за цялостно измазване на тортата:

Така готова тортата оставяме за една нощ или най-малко 4 часа в хладилник да стегне преди да се захванем с покриването й с фондан.

Ето и готовата торта!


Разрез:


А когато видиш тази усмивка разбираш, че всички усилия са си заслужавали!!!

До скоро!











Коментари