Лимонови тарталети

 


Здравейте, скъпи читатели!
Днес ще ви представя рецепта за едни много свежи тарталетки с вкус на лимон.
Много обичам лимони - било то на фреш в съчетание с портокал, резенчета лимони с мед или защо пък не някой вкусен десерт с вкус на лимон!

За основата на тарталетите съм използвала любимата ми рецепта за маслени сладки, а за лимоновия вкус съм направила два вида лимонов крем!

Продукти за тартовата основа:
/за 4бр. тарталети/
  • 50гр. краве масло
  • 35гр. пудра захар
  • ванилия
  • 1 с.л. ледена вода
  • 1 жълтък
  • 100гр. брашно
Приготвяне:

Цялото тесто замесвам в кухненски чопър, като постепенно добавям един по един продуктите.
  1. Разбиваме мекото краве масло с пудрата захар, след което добавяме леденостудената вода.
  2. Прибавяме жълтъка и ванилията и продължаваме да разбиваме с чопъра.
  3. Накрая добавяме брашното и доомесваме на ръка.
  4. Покриваме четири форми за тарталети с хартия за печене. Разпределяме масленото тесто върху тях.
Печем тарталетите за около 15мин. в загряла фурна на 200С.
Преди да ги сложим във фурната ги надупчваме с вилица, за да не се надигат много по време на печене.


Продукти за лимоновия крем (за пълнеж и глазура):
  • 2бр. яйца
  • 50гр. пудра захар
  • сок и кората от 1/2 лимон
  • 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
  1. Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем.

  2. Добавяме изцедения лимонов сок и настърганата лимонова кора към яйчната смес.

  3. Накрая добавяме и сладкарската сметана към крема и разбъркваме за кратко.
Така получения крем разделяме на две равни части!

Едната част от крема разпределяме върху тарталетите(за пълнеж):

Печем ги в загрята фурна на 150С за около 30мин.


Оставяме ги да се охладят напълно, а през това време приготвяме и крема за глазурата!

Останалата част от заделения лимонов крем варим на котлона на водна баня.
Тук важно условие е да бъркаме непрекъснато - до готовност на крема!
След като се сгъсти, го оставяме да се охлади напълно.

Разбиваме с миксер допълнително още 50мл. сладкарска сметана и добавяме към вече охладения крем.

С получения втори крем шприцоваме глазура върху тарталетките.


За декорация съм използвала домашно сладко от боровинки!

Да ви е сладко!





Коментари