Торта с Бейлис

 

Бейлис, кафе и шоколад....
мисля, че няма да има човек, който да устои на това сладко изкушение!

От известно време имам в нас един Бейлис и все си мисля "трябва да направя някое сладко изкушение с него....какво да е то, какво да е то":
Няма съмнение - най добрия вариант - Торта с вкус на бейлис!!!

И така...с чаша вкусен бейлис в ръка ви представям днешното ми предложение!
Приятно четене!

Продукти за блатовете:
/за 4бр. блата с размер см./
  • 2бр. яйца
  • 100гр. захар
  • ванилия
  • 50мл. олио
  • 100мл. кафе (студено)
  • 150гр. брашно
  • 1ч.л. бакпулвер

Приготвяне на блатовете:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.

  2. Добавяме олиото и студеното кафе.

  3. Пресяваме със сито брашното и бакпулвера и ги добавяме към сместа.
  4. Подготвяме си четири алуминиеви форми за печене, които застиламе с хартия за печене. Печем в загряла фурна на 160С за около 30мин.
Продукти за крема:
  • 50гр. черен шоколад
  • 50мл. прясно мляко
  • 250гр. маскарпоне
  • 40мл. Бейлис
  • 250мл. сладкарска сметана(100мл. растителна и 150мл. животинска сметана)
  • 2 с.л. пудра захар
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Загряваме прясното мляко на котлона. Добавяме начупения шоколад. Бъркаме докато сместа се хомогенизира напълно.

  2. Разбиваме двата вида сметана(растителна и животинска), пудрата захар и ванилията на пухкав крем.

  3. С помощта на шпатула разбъркваме маскарпонето и бейлиса докато се смесят напълно.

  4. Към крема с бейлис добавяме шоколадовата смес:

  5. Накрая добавяме и разбитата сметана като бъркаме много внимателно.

Сглобяване на тортата:
редуваме блат-крем-блат

По желание: Напояваме блатовете със смес от: 1ч.л. бейлис + 3с.л. прясно мляко

Оставяме си достатъчно крем за цялостно измазване на тортата:

Ето и тортата в забършен вид:

Ето и разрез:

Наздраве!
И нека бъдем здрави!!!






Коментари