Морковена торта

 
 Днес искам да ви споделя рецепта за една любима моя торта.
Правила съм я доста често, даже честно казано си мислех, че вече съм я публикувала в блога....но уви , не съм!
Много ми харесва вкусът на блатовете - толкова са наситени на вкусове - канела, портокал, орехи...
А комбинацията с крем маскарпоне - Вълшебен вкус!
 
 
Продукти за блатовете:
/за 3бр. с диаметър 20см./
  •  2-3бр. моркови (рендосани или смлени)
  • 1/2 ч.ч. счукани орехи
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/4 ч.ч. олио
  • сок и кора от 1/2 портокал
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2бр. яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол

Приготвяне: 
  1. Смиламе орехите с помощта на кухненски чопър.
  2. Пресяваме през сито брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. Отделяме от тях 1 с.л. и ги смесваме с орехите и стафидите.

  3. Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Към тях постепенно добавяме:                             - олиото, портокаловия сок и настърганата портокалова кора;
    - пресятото брашно;
    - накрая добавяме смлените моркови с кухненския чопър, а след това орехите и                    стафидите.


  4.  Разпределяме готовата смес в три алуминиеви форми, покрити с хартия за печене. 

  5. Печем ги в загряла фурна на 180С за около 30мин.


Продукти за крема:
  • 250гр. маскарпоне
  • 200гр. крема сирене
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 100мл. сладкарска сметана
  • 1бр. ванилия
Приготвяне:
  1. Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем.
  2. Отделно разбиваме маскарпонето, крема сиренето, пудрата захар и ванилията.
  3. Добавяме разбитата сладкарска сметана към крема с маскарпоне като бъркаме леко с помощта на шпатула.

Сглобяване на тортата:
Редуваме блат-крем-блат и така докато свършат блатовете.
Заделяме малко от крема за измазване на цялата торта.

За украса на тортата съм направила морковчета от фондан и 
украса от цели и смлени орехи.

Да ви е сладко!


 


Коментари