Еклерова ягода



Привет!
Днес ще ви покажа една много лека и лесна еклерова торта!

Идеята за нея ми дойде още като направих еклерите. Веднага оставих една част от тях за тортичка.
Понеже еклерите си ги правя с ванилов крем, реших останалия крем да е ягодов (за да има красив вид при разрез).

Хайде да готвим!

Продукти за блатовете:
/за два блата с размер 20см./
  • 2бр. яйца
  • 50гр. захар
  • ванилия
  • 25гр. краве масло
  • 30гр. брашно
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
  2. Белтъците разбиваме на сняг с захарта и ванилията.
  3. При непрекъснато бъркане добавяме  жълтъците един по един към разбитите белтъци.
  4. Добавяме разтопеното краве масло (не трябва да е горещо!).
  5. Пресяваме брашното със сито и с помощта на шпатула го добавяме към сместа.
  6. Разпределяме сместа в две алуминиеви формички застлани с хартия за печене.
  7. Печем в загряла фурна на 170С за около 15мин.
Оставяме ги да се охладят напълно, а през това време приготвяме ягодовия крем!

Продукти за крема:
  • 250гр. Маскарпоне
  • 250гр. Рикота
  • 2с.л. кисело мляко
  • 200гр. ягоди
  • 4 с.л. пудра захар (може и повече, ако обичате по-сладки торти)
  • ванилия
  • 200мл. сладкарска сметана
  • червена боя - за по-наситен розов цвят (по желание)
Приготвяне:
  1. Разбиваме с миксер маскарпонето, рикотата, киселото мляко и ванилията.
  2. Пасираме ягодите с пудрата захар.
  3. Добавяме ягодите към сирената и отново разбиваме с миксер.
  4. Добавяме малко червена боя към ягодовия крем (по желание).
  5. Разбиваме сладкарската сметана и я добавяме с шпатула към ягодовия крем. Оставяме си малко от сметаната за украса на тортата.
Еклерите приготвям няколко дни преди приготвянето на тортата, защото много време би ми отнело да направя всичко наведнъж.
За тази торта са ми необходими общо 11бр. еклери - 8бр. за пълнеж и 3бр. за украса.
Еклерите съм направила по тази рецепта:Пухкави еклери с нежен крем и Нутела

Сглобяване на тортата:

Взимаме подходяща чиния/поднос и ринг с диаметър 20см. и започваме да редим:
  1. Слагаме първия блат за основа (не го напоявам, понеже крема е достатъчно течен).
  2. След това слагаме малко от ягодовия крем.
  3. Върху крема подреждаме еклерите и ги поливаме с останалия крем (като оставяме малко и за покриване на тортата).
  4. Слагаме и втория блат и го измазваме със заделения крем.
Тортата трябва да стои с ринга поне за една нощ.....,но както обикновено при мен няма кой да я чака...и после естествено ме е яд!
Така че вие ако успеете, изчакайте си я, за да ви е мирна главата!

За украса на тортата съм ползвала:
Еклери с Нутела, сметанови целувки и пресни ягодки!

А ето и тортичката в разрез:

Да ви е вкусно!


Коментари