Мини Тирамису с огледална глазура

 


Напоследък все повече ме привличат тези тортички с огледална глазура...получават се много изискани и съвършени!

Днес искам да ви покажа малко по-модерен вариант на любимата италианска класика - Тирамису.
Съчетала съм нежният вкус на маскарпоне със сладостта на белия шоколад.

Приятно четене!

Продукти  за блата за основа:
/за 6 бр. мини блатове/
  • 1бр. яйца
  • 35гр. захар
  • 40гр. брашно
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Разделяме яйцето на жълтък и белтък, като и на двете части слагаме по равно количество от захарта.
  2. Разбиваме с миксер по отделно и двете части.
  3. Към разбития жълтък прибавяме с шпатула разбития белтък.
  4. Пресяваме със сито брашното и го добавяме с помощта на шпатула към сместа.
  5. Разпределяме готовата смес в тава за печене, застлана с хартия за печене.
  6. Печем в загряла фурна на 180С за около 20мин.
  7. След като поизстине блата, изрязваме от него 6 бр. мини блатове с помощта на чаша.
Продукти за крема с маскарпоне:
  • 250гр. Маскарпоне
  • 2бр. яйца
  • 60гр.захар
  • ванилия
Приготвяне:
  1. Разбиваме поотделно жълтъците и белтъците, като и на двете части добавяме по равно количество от захарта.
  2. Към разбитите жълтъци добавяме маскарпонето и ванилията и разбиваме за кратко с миксер.
  3. Добавяме с помощта на шпатула и предварително разбитите белтъци.
Продукти за сърцевината от бял шоколадов мус:
  • 50гр. бял шоколад
  • 50мл. сладкарска сметана
  • 20гр. краве масло
Приготвяне:
  1. Разбиваме продуктите с миксер на пухкав крем.
  2. Напълваме с муса форма за бонбони.
  3.  Оставяме формата във фризера да се замрази напълно.
Сглобяване на тортичките:
- напълваме 1/3 от форма за полусфери с маскарпоне крема
- във всяка форма слагаме по две замразени сърца (от бял шоколадов мус)
- покриваме замразените сърца с маскарпоне крем
- завършваме всяка полусфера с блат, предварително се сиропиран с кафе еспресо

Така подготвени тортичките се оставят във фризера до пълното им замразяване!

През това време си подготвяме огледалната глазура.
Начинът на приготвяне съм описала подробно в тази рецепта:

След като тортичките са напълно замразени слагаме огледалната глазура.

Освен това декорираме тортичките с:
- Орехов крокан 
- домашни бонбонени сърца от бял шоколад


И разбира се, разрез:


Да ви е сладко!


Коментари