Торта с маскарпоне и малини (Тортата за втория рожден ден на Катето)


Ето че изминаха две години откакто получихме най-безценния подарък - 
нашето малко момиче!
Няма нищо по-хубаво от това да виждаш как детето ти научава всеки ден нови неща.
 Няма нищо по-смешно от безумните хрумвания на едно две годишно дете.
И няма по-зареждащи и по-искрени целувки и прегръдки от нейните.
Благодаря всеки ден, че Бог ни дари с нея!

Още от миналата година реших да приготвям всички сладки за рождения й ден сама.
Най-вкусната храна е тази направена с много любов и желание!

Ето малка препратка към миналогодишните сладки изкушения и след това се захващам подробно да разкажа за тазгодишните специалитети:


Тази година реших темата да е Мини Маус и направих торта, мъфини, френски макарони и каноли:


И такааа...ще представя  първо тортата.
Тя представлява комбинация от ванилови блатове, крем с маскарпоне и сладко от малини.

Необходими продукти за блатовете:
/4ри блата за торта с размер 20см./
  • 2бр. яйца
  • 100гр. захар
  • ванилия
  • 80мл. олио
  • 100мл. айран (сок)
  • 150гр. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне на блатовете:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
  2. Добавяме олиото и айрана.
  3. Пресяваме със сито брашното и бакпулвера и ги добавяме към сместа.
  4. Подготвяме си четири алуминиеви форми за печене, които застиламе с хартия за печене. Печем в загряла фурна на 160С за около 30мин.
Готовите блатове оставяме да изстинат, а през това време приготвяме пласта от малини:
  • 230гр. малиново сладко
  • 1 ч.л. желатин
  1. Размиваме желатина в малко студена вода.
  2. Загряваме малиновото сладко и желатина на котлона. Не го оставяме да кипне, а само да се затопли леко!!
  3. Разпределяме сместа в два подходящи съда, застлани с фолио за свежо съхранение (за да може впоследствие по лесно да се работи с нея).
  4. Оставяме сместа във фризера за около 15мин. да стегне.
Продукти за крема:
  • 500гр. маскарпоне
  • 400гр. заквасена сметана
  • 50гр. захар
  • ванилия
  • 100мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
  1. Разбиваме сладкарската сметана, захарта и ванилията на пухкав крем.
  2. Смесваме с шпатула маскарпонето и заквасената сметана. След като се получи хомогенна смес, добавяме предварително разбитата сладкарска сметана.
Сглобяването на тортата е много лесно:
редуваме: блат-сиропираме със сок от малини(по желание)-крем-блат-сиропираме-крем-малиново сладко
И така докато свършат блатовете.

Ето и тортата в разрез:

За украса съм направила фигурки от фондан:

Мъфините съм направила по една рецепта, която най-често използвам за приготвяне на  мъфини у дома. Получават се около 10бр.

Необходими продукти за мъфините:
  • 1бр. яйце
  • 1/2 ч.ч. захар
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат 
  • 1/2 ч.л. оцет
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2пак. бакпулвер
  • 60гр. краве масло
Приготвяне на мъфините:
  1. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
  2. Смесваме киселото мляко, содата и оцета. Оставяме ги да шупнат и ги добавяме към яйчната смес.
  3. Пресяваме със сито брашното и бакпулвера и ги добавяме към останалите продукти.
  4. Разтопяваме маслото и го добавяме към сместа.
  5. Разпределяме готовата смес във форма за мъфини и печем в загрята фурна на 180С за около 20мин.
Оставяме мъфините да изстинат, а през това време приготвяме крема за тях:
/Използвала съм 1/3 от посочените продукти за глазура на мъфините, а останалите 2/3 крем съм използвала за пълнеж на канолите/
  • 200гр. крема сирене
  • 40гр. краве масло
  • 100гр. пудра захар
  • ванилия
  • 200мл. сладкарска сметана
Приготвяне на крема:
  1. Разбиваме с миксер кравето масло, пудрата захар и ванилията на пухкав крем.
  2. Добавяме крема сиренето към масления крем с шпатула. Крема сиренето и краве маслото трябва да са на стайна температура!!
  3. Разбиваме сладкарската сметана и я добавяме към другата смес с шпатула.
Отделяме 1/3 от получения крем и го шприцоваме върху всеки мъфин.
Украсата на Мини Маус съм я направила от фондан.

Следващият десерт, който приготвих са каноли.

Като ходихме преди месец в Италия си купих от там готови фунийки за каноли. И този път правих само пълнеж на канолите. Но ако желаете сами да си приготвите фунийките може да видите в публикацията ми Италианска класика - Каноли (Cannoli) и Струфоли (Struffoli)

За крем на каноли използвах 2/3 от заделеният крем за мъфини по рецептата по горе. 
Към него добавих настъргана кора от портокал, 1/2 ч.л. канела и около 10гр. начупен черен шоколад.

Другият десерт, който приготвих са френски макарони.

 Вече подробно съм описвала етапите при приготвянето им в публикацията ми:
Единственото по специфично при тях е, че се опитах да ги направя под формата на Мини Маус. 

Наистина отнема повече време приготвянето на всички сладки за един детски рожден ден, но когато видиш радостта в очите на малкото дете - 
всички усилия са си заслужавали!!!

Коментари